Читај ми!

Paklena godina – najtopliji jun zaokružio punih 12 meseci zaredom sa rekordnim temperaturama

Svet se krčkao 12 meseci zaredom na temperaturama koje su prosečno bile više za 1,64 stepeni Celzijusa u odnosu na prosek predindustrijskog doba i početka sagorevanja fosilnih goriva, pokazuju merenja.

Temperature između jula 2023. i juna 2024. godine bile su svakog od proteklih 12 meseci rekordne i najviše do sada zabeležene.

Činjenica da je porast prosečne temperature za proteklih 12 meseci bio veći od 1,5 stepeni Celzijusa ne znači da je zacrtana granica Pariskog klimatskog sporazuma, pošto se ona meri na decenijskom proseku.

Ipak, paklene vrućine pokazuju stabilni trend povećanja temperatura, što dovodi do sve burnijih klimatskih uslova i katastrofalnih nepogoda.

Direktor klimatske službe „Kopernikus“ Karlo Buontempo rekao je da rezultati nisu statistička greška, već „velika i trajna promena“ klime.

„Čak i ako se ovaj specifičan niz ekstrema završi, sigurno ćemo doživeti nove rekorde sa zagrevanjem klime. To je neizbežno ukoliko ne prestanemo da oslobađamo gasove sa efektom staklene bašte u atmosferu“, ističe Buontempo.

Naučna organizacija „Kopernikus“ nalazi se u okviru svemirskog programa EU, a koristi milijarde podataka i merenja od satelita, brodova, letelica i stanica kako bi pratila klimu.

Tako je i prošli jun bio najtopliji zabeleženi jun, a bio je i 12 mesec zapredom sa prosečnom temperaturom većom od 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na temperaturni prosek između 1850. i 1900. godine.

Bilo da se izbacuju kroz dimnjak termoelektrane ili iz auspuha automobila, svaki molekul ugljenika u atmosferi zarobljava toplotu i menja vreme. Što planeta postaje toplija, to se ljudi i ekosistemi teže prilagođavaju.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару