Читај ми!

Budleja ili leptirov žbun, da vam bašta bude cvetna i medonosna sve do zime

Ako želite leptire u vrtu postoje određene vrste biljaka koje ih posebno privlače. Najpoznatija od tih biljaka je budleja, poznata i kao letnji jorgovan. Jednostavna za gajenje i ako su zime blage cveta sve do novembra.

Budleja ili letnji jorgovan je listopadni žbun koji može da naraste i do četiri metra visine. Sadi se na sunčanom delu, uspeva i u hladovini, ali tada manje cveta. Cveta celo leto sve do kraja oktrobra. Cvetovi se javljaju u nekoliko boja – beloj, lila i plavoj. Mirisan je i privlači leptire, pa se zato zove leptirov žbun.

Cvetovi su raskošni i mogu biti dugački od 30 do 50 centimetara. Zahteva redovno orezivanje da bi bila bujna i u cvetu tokom čitavog perioda. Budleja može da se gaji i u saksiji.

„Što se tiče prihranjivanja, sa budlejom je potrebno biti obazriv zato što može sva ta prihrana da ode na lisnu masu i tako se zanemaruje cvet. Potrebno je odabrati đubriva na bazi kalijuma koja će u stvari podstaći samo cvetanje biljke“, napominje Milena Mirković, dipl. inž. pejzažne arhitekture.

Budleja može da se kombinuje sa nižim zimzelenim ili listopadnim rastinjem, pošto ima visinu od četiri metra, dodaje Mirkovićeva. Prostor oko nje može da se popuni i nekim drugim vrstama budleja ili nekim drugim lisnodekorativnim vrstama.

„Kada dođe hladniji deo godine, u toku zime, budleja treba da se zaštiti, a ukoliko su zime umerene može da prezimi, a list joj opada. Orezuje se odmah posle precvetavanja, to jest, vršne termnalne cvasti orezujemo čim precvetaju kak bi bočne cvasti nastavile cvetanje, jer se cvetanje uglanvom dešava na novim granama“, dodaje Mirkovićeva.

Orezivanje samog grma ukoliko želite da ga oblikujete, radi se na kraju vegetacijske sezone, na jesen. Budleja je otporna vrsta i nema problem sa štetočinama. Nije zahtevna što se tiče održavanja i ne zahteva neke posebne zemljišne uslove. Može da uspeva na univerzalnom supstratu i da se umereno zaliva. Budleja je takođe i medonosna biljka.

петак, 18. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи