Читај ми!

Kovačevića pećina iz doba neolita, izazov je za istraživače

Kovačevića pećina nadomak Krupnja, zaštićeno je prirodno dobro koje je tek odnedavno postalo dostupno i turistima. Posle više godina tu je čuvarska služba, a u toku su i radovi na postavljanju rasvete kako bi posetioci imali priliku da stignu i do najudaljenijih odaja.

Mračnim hodnicima Kovačevića pećine donedavno su išli samo najhrabriji, a sada o bezbednosti turista brinu licencirani čuvari. Za individualne posetioce trenutno je dostupan samo deo pećinskih odaja, dok je drugi otvoren za grupne posete uz posebnu zaštitinu opremu.

"Pećina se sastoji od dve velike odaje od kojih je jedna osvetljena i potpuno bezbedna, drugi deo pećine nije toliko istražen i u nju uvodimo samo grupe od po deset ljudi“, rekao je Aleksandar Kovačević, čuvar.

"Ovi hodnici vode oko kilometar dužine, ima na dva tri mesta gde je malo prolaz nezgodniji, i što dublje ulazimo u pećinu više ima ukrasa i stalagmita“, rekao je Rajko Marković, čuvar.

U hodnicima su pronađeni ostaci pećinskog medveda, ali i metalni predmeti iz praistorije i nešto mlađi antički novčići.

Kovačevića pećina jedna je od najstarijih u našoj zemlji i datira još iz perioda neolita, nastala je radom reke, a na 950 metara njene dubine nalazi se i jezero. Ovaj spomenik prirode još nije u potpunosti istražen i predstavlja pravi izazov za brojne istraživače.

"Pored jezera ima taj čuveni Ružin stub i ima draperija koje zovemo orlova krila taj baš je impozantan i velkih su dimeznija“, rekao je Rajko Marković.

Infrastrukturne radove na uređenju Kovačevića pećine podražalo je Ministarstva za zaštitu životne sredine. Urađen je most, zaštitna ograda, informativne table. Najzahtevniji posao biće postavljanje rasvete celom dužinom pećinskih hodnika.

"Kovačevića pećina je jedna od novih atrakcija Opštine Krupanj i od početka godine imamo veliki broj turista iz naše zemlje i iz inostranstva", istakao je Dejan Mihajlović, direktor TSO Opštine Krupanj

"U planu su i nastavak rada dalje na tom infrastrukturnom polju, dakle izgradnja jedne kućice kao infopulta, zatim eksponata samih unutar same pećine, postavka još dodatnih informativnih tabli“, rekao je Mladen Stefanović, pomoćnik za turizam.

Ulaz u Kovačevića pećinu počeće da se naplaćuje od sledeće godine, kada svi planirani radovi budu završeni.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару