Лончар за РТС: Захваљујући превентивним прегледима више од 2.300 грађана открило неку врсту тумора

Због кардиоваксуларних болести Србија годишње изгуби град од 55.000 становника, а малигне болести однесу још најмање 20.000 становника. Поједине анализе ће моћи и преко лета да се обаве, а министар здравља Златибор Лончар за РТС је рекао да ће се превентивни прегледи недељом обављати од септембра до краја године. Поручио је да су истраживања показала да се деци здраве навике усађују до четвртог разреда основне школе и да ће систематски прегледи бити враћени како би се пратило стање деце.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС да је у Србији током 2022. године 47 одсто преминулих умрло од последица кардиоваскуларних болести, а од малигних 18 процената.

"Значи да су две трећине грађана који су умрли 2022, умрли су од болести које смо могли да спречимо. То је један од највећих разлога зашто је председник дао налог да се под хитно крене у ову акцију и да то спречимо", навео је Лончар.

Објаснио је да ти прегледи подразумевају да у фази када људи немају тегобе, односно када их не осећају и када мисле да не треба да иду код лекара, да се омогући да се ураде анализе и да се прегледи обаве суботом и недељом, када људи не морају да иду на посао.

"То је поента целе приче, да имамо све, односно већину наших грађана, да су здрави и да су живи, да доприносе својим породицама и друштвима", истакао је министар здравља.

Лончар је навео да код деце постоји проблем пошто се нездраво хране, немају довољно физичких активности и превише времена проводе на таблетима и телефонима и да све то утиче на њихово здравље.

Говорећи о прошлонедељним превентивним прегледима, министар здравља је навео да је од 38.500 људи који су прегледани код 2.334 откривено да имају неки тип тумора, што је око осам процената.

"Причамо о тумор маркерима који су дијагностиковани, који ће сад ићи на додатну дијагностику. Они нису имали никакве тегобе. Значи, открили смо на време и моћи ћемо да решимо и ти људи ће моћи најнормалније да наставе да живе. То је поента, то је победа", истакао је Лончар.

Када је реч о деци, навео је да су истраживања показала да се деци усађују навике до четвртог разреда основне школе и да је циљ да до тог периода стекну навику да треба да се баве физичком активношћу.

Најавио је да ће бити покренута акција да у маркетима и школама буду здрави оброци, како деца не би могла да кажу да немају избора.

"Враћамо систематске прегледе који су некад били, да пратимо ту децу, да исправљамо њихов проблем и са табанима, и са кичмом, и са локомоторним и са било којим другим системом који се јавља у том периоду", навео је Лончар.

Од септембра до краја године, викендом, обављаће се кардиолошки прегледи и на одређене туморске маркере који могу да укажу на малигна стања и код мушкараца и код жена.

Лончар је истакао да су деца наша будућност и да је јуче почела реконструкција породилишта у Мајданпеку, Неготину, Кладову, Бору и Књажевцу, али да се неће ту зауставити и напоменуо да сва породилишта у Србији морају да се обнове.

Разговор са Златибором Лончаром у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару