Читај ми!

Aromatične i začinske biljke daju pečat jelu, ali i vrtu

Začinske i aromatične biljke, osim u ishrani, mogu biti korisne i dekorativne u bašti, pogotovo one zimzelene vrste.

Začinske i aromatične biljke mogu se saditi tokom cele godine, ukoliko zemlja nije smrzla, i mnogo su lepe kad ih kombinujemo sa biljkama koje već imamo u vrtu. 

Začinskim biljkama odgovara sunčani deo leje i mesto gde vazduh može slobodno da struji. I ukoliko se redovno orezuju mogu trajati godinama.

„Od zimzelinih začina imamo više vrsta lavande, ruzmarin, začinska majčina dušica, i drugih koji mogu da se sade da budu lepi na terasi umesto nekih drugih zimzelenih biljki. Zimi traže dosta manje vode – jednom u desetak dana, a ako su na otvorenom zimi se i ne zaliva, koliko mu da kiša to je“, objašnjava Gorica Bjeljić, Svet začina Matić.

Ovo je period godine i za orezivanje biljaka i, kako Gorica navodi, one koje rastu malo više treba šišati slobodno malo više kako bi se podmladile i bile što lepše i bujnije. 

„Ruzmarin zna da izraste mnogo u vis i slobodno može da se seče da bi se dole malo širio i da pod snegom ako je na otvorenom da ne bi neke grančice izlomio. Kad se koriste biljke kao začin, uvek treba seckati vrhove“, naglasila je Gorica dodajući da višak uvek može da se osuši.

Raspored i oblik biljaka daje pečat vrtu

Više biljke treba saditi u pozadini, a niže napred, da možemo da im priđemo sa svih strana. Jednu pored druge treba saditi biljke koje slično rastu, a različite su boje i oblika.

Začinsko bilje lepo se kombinuje sa patuljastim četinarima i perenama u vrtu. Na primer, sadnica santoline može biti manja od patuljastog bora, ali će za godinu dana biti dvostruko viša i zato je treba zasaditi iza.

„Zimzelene biljke, lavande, ruzmarin, santolina rastu kao ogroman žbun i mogu biti dekoracija na terasi, u baštama i odlična zamena za četinare, jer su lepe, bujne i dekorativne“, navodi Gorica.

Prema njenim rečima, lavanda koja je u plavim ili ljubičastim tonovima, santolina sa žutim cvetićima i druge biljke mogu da se kombinuju i veoma lepo izgledaju kada se zasade jedna pored druge.

„Majčina dušica i santolina i kad se rasire naprave lep kontrast i dekorativne su poput nekih zimzelenih biljki za vrt. Za začinsko bilje važno je da se na suncu makar 3-4 sata dnevno jer kada su u hladu bude retko“, savetuje Gorica.

Efektne i korisne protiv bubica i komaraca 

Začinsko bilje je jednostavno za gajenje, ali je potrebna redovna prihrana.

Svaka biljka voli malo da se prihranjuje, ističe Gorica, pogotovo biljke koje su u saksiji, vremenom se i ta zemlja isposti od zalivanja pa je prihrana jednom u mesec dana korisna da bi biljka bila bujna.

Začinske biljke koristimo u ishrani, zdrave su, dekorativne, a osim toga njihov miris ima važnu ulogu u zaštiti vrta od štetočina.

„Imamo tri vrste lavande – srebrna, španska i domaća. Španska ide malo više u vis i ima najjači miris. Miris tera bubice, komarce. Ono što je interesantno za žutu majčinu dušicu je to što miriše na limun. Treba joj dosta sunca da bi imala lepu žutu boju, jer ako nema dovoljno sunca ostaće zelena“, ukazuje Gorica.

Četinarske sadnice, pogotovo patuljaste vrste, mogu biti poprilično skupe, pa se ruzmarinom, santolinom, smiljem ili majčinom dušicom na ekonomičniji način može postići lep efekat na cvetnim površinama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару