Moraćemo da se naviknemo na saharske vrućine

Evropski kontinent proteklih dana gori - i to bukvalno. Saharske vrućine nisu novost ni u Srbiji već nešto na šta ćemo, usled klimatskih promena, morati da se naviknemo. A u kojoj meri ćemo menjati navike zavisi od toga da li će se porast srednje globalne temperature zaustaviti na dva stepena.

Do pre nekoliko godina topljenje glečera na Grenlandu ili šumski požari u Sibiru možda su zvučali kao naučno-fantastični scenario, danas ipak nisu šala i već smo počeli da se privikavamo na takvu promenu klime. Stručnjaci, međutim, upozoravaju, da će prilagođavanja morati da budu veća.

„Očekuje nas nešto što je prilagođavanje na klimatske promene skoro u svim oblastima našeg društva i u poljoprivredi, energetici, šumarstvu. Poljoprivrednici su primetili da imaju češće probleme sa bolestima i organizmima koji napadaju poljoprivredne kulture, a postoji razlog što se to dešava – više temperature koje omogućavaju insektima da migriraju prema severnim geografskim širinama tako da u tom smislu, većina onoga čime se kao društvo bavimo i što radimo, moraće da doživi neku vrstu transformacije u budućnosti“, istakao je klimatolog Vladimir Đurđević.

Transformacija i adaptacija na klimatske promene najpotrebnija je poljoprivredi, a eksperti savetuju da se u narednih deset godina obezbede uslovi za navodnjavanje 500.000 hektara zemljišta, umesto dosadašnjih 100.000. Smatraju i da nije nemoguće početi sa uzgajanjem pirinča ili južnog voća i ističu šta je apsolutni prioritet.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran smatra da bi trebalo napraviti rejonizaciju svih proizvodnji u biljnoj proizvodnji, da se tačno zna gde i koje vrste bilja, voća, vinograda treba gajiti, imajući u vidu upravo klimatske promene.

„Zagovaram obimniju jesenju setvu sa sadašnjih 500.000, 600.000 hektara koliko sejemo u jesen, trebalo bi sejati bar do milion hektara godišnje, znači žita, pšenica, raž, ovas, ječam, tu su krmne kulture, uljana repica, iz kog razloga? Jer sve što posejemo u jesen donosi rod naravno uz određene probleme, ali sve do juna meseca, ipak, na neki način donese rod i pod manjim je uticajem pre svega tih visokih temperatura“, objašnjava Prostran.

Upravo one pogoduju insektima i širenju infektivnih bolesti, a neke netipične za naše područje, predstavljaju realnu opasnost.

„Globalno otopljavanje odgovara komarcima tako da možemo govoriti u narednim decenijama i o našoj autohtonoj malariji, ne samo uvezenoj koju smo dobili u tropskim krajevima, već i onoj koja je nastala u našoj sredini. Opasnost postoji i od hemoragičkih groznica koje možemo uvesti i to su importovani slučajevi. Tu je ebola, lasa gorznica, marbo groznica, žuta groznica, sve su to neke realne opasnosti kako u našoj zemlji, tako i zbog našeg putovanja u tropske odnosno suptropske krajeve. Infektivne bolesti su jedna knjiga koja se stalno dopisuje novim stvarima i mi ćemo je čitati, ali je nikada nećemo pročitati“, istakao je infektolog Dragan Delić.

Proteklih dana čitali smo o neverovatnim požarima u severnoj Skandinaviji, na Aljasci i Arktiku koji se, tvrde naučnici, zagreva dvostruko brže od ostatka planete.

Jul mesec postavio je svet.ski temperaturni rekord, a zabeleženo je da je bio za 0,04 stepena Celzijusa topliji u odnosu na jul 2016. godine.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом