Читај ми!

Rimska tvrđava za Klaudijevu invaziju na Britaniju otkrivena kod Amsterdama

Utvrđenje u koje je moglo da stane nekoliko hiljada vojnika korišćeno je za invaziju na Britaniju 43. godine.

Velika rimska tvrđava, za koju se veruje da je imala ključnu ulogu u uspešnoj invaziji na Britaniju 43. godine, otkrivena je na obali Holandije.

Rimska legija sa nekoliko hiljada prekaljenih i dobro opremljenih vojnika bila je stacionirana u Velsenu, oko 30 kilometara udaljenom od Amsterdama.

Dr Arjen Bozman, arheolog koji stoji iza otkrića, kaže da je Velsen, odnosno Flevum na latinskom, bio najsevernija tvrđava carstva, koja je za cilj imala da obezbedi granične predele od germanskih plemena, dok su se legije spremale da se iz Francuske iskrcaju u južnu Englesku.

Utvrđeni vojni kamp izgleda da je osnovao imperator Kaligula (12.-41. godine) kao pripremu za svoj neuspeli pohod na Britaniju 40. godine, ali je utvrđenje nasledio Klaudije koji ga je proširio i iskoristio za svoju invaziju 43. godine.

„Zasigurno znamo da je Kaligula bio u Holandiji jer smo našli drvena burad za vino sa žigom i utisnutim carevim inicijalima, što znači da potiču sa carskog dvora. Kaligula je ovde došao da izvrši pripreme za invaziju, da ima neku vrstu vojnog dostignuća kao što je imao Julije Cezar. Nije uspeo, a ubijen je 41. godine“, objasnio je Bozman.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи