Читај ми!

Sale i Sedlari - predstavljen spot za pesmu „Dan po dan”

Sa nedavno objavljenog studijskog albuma „Sale i Sedlari“ (PGP RTS 2022) u Jutarnjem programu RTS-a premijerno je predstavljen muzički video Aleksandra Sedlara za pesmu „Dan po dan“.

Dan po dan je jedina numera sa albuma koju nisam napisao. Autor i muzike i teksta ove pesme je moj dugogodišnji prijatelj, Boris Topalović. Bio je osnivač i idejni vođa benda Strip, čiji sam bio član nekoliko godina. Prvi album te grupe objavljen je 2004. godine, za PGP RTS i ceo višegodišnji period pripreme i realizacije tog albuma za mene je iuzetno važan", rekao je Aleksandar Sedlar.

„Bio je to period mog muzičkog i stvaralačkog sazrevanja ali i upoznavanja, usavršavanja zanata" u vezi sa radom u studiju. Glavni producent je bio Milan Prokop, ujedno i moj prvi mentor. Mnogo godina kasnije nakon mog povratka iz Amerike, sreo sam Borisa slučajno i dogovorili smo se da svratim kod njega na kafu da mi odsvira neke nove ideje. Među njima je bila i pesma Dan po dan koju sam odmah primetio i poželeo da snimim. Boris je pak planirao da tu kompoziciju snimi Oliver Mandić, no nevezano za te planove - rešio sam da je i ja snimim, pa kako bude...", ispričao je Sedlar.

Ističe da je sasvim malo intervenisao na ovoj kompoziciji u domenu aranžmana i interpretacije. Dodati su diskretni gudači, prateći vokali i violinski solo koji izvodi Miloš Petrović.

„Najbitnije mi je bilo da ne narušim inicijalnu atmosferu ove pesme, onu koju sam čuo i osetio kada mi je Boris prvi put odsvirao. Dan po dan je ujedno i jedina pesma koja u sebi nema ni jedan oblik humora, moglo bi se reći, jedina je baš ozbiljna pesma na albumu Sale i Sedlari, a jedinstvena i lepa, u svojoj iskrenosti i jednostavnosti...", dodao je muzičar.

Muzički video za pesmu Dan po dan, ujedno je i prva ekranizacija neke pesme od numera sa prvog albuma grupe Sale i Sedlari. Spot je snimio, režirao i montirao Zoran Popović, takođe dugogodišnji Sedlarov prijatelj. On živi i radi u Los Anđelesu kao snimatelj i direktor fotografije, sarađujući sa najpoznatijim holivudskim glumcima među kojima su Geri Oldman, Adrijen Brody i mnogi drugi.

U spotu su još učestvovale balerina Lidija Novaković i tri violinistkinje - Miljana Popović Materni, Katarina Petković i Miljana Praščević.

„Inače, Boris Topalović, kompozitor i tekstopisac pesme Dan po dan, bio je zaslužan i za realizaciju mog prvog violinskog koncerta, održanog novembra 2005. godine, u Skupštini grada Beograda." poverava Aleksandar Sedlar i dodaje: „To je ujedno bio prvi put da sam sâm okupio simfonijski orkestar, spremio i dirigovao celovečernji koncert. Solista je bio - tada sveži prijatelj a danas moj mili kum, Miloš Petrović. Da se taj koncert nije desio baš takav, mnoge bi se stvari desile drugačije  - moj diplomski ispit iz kompozicije, poznanstvo sa Nemanjom Radulovićem, itd.

Drago mi je što sam u mogućnosti da se kroz promociju pesme Dan po dan, barem malo odužim starom prijatelju, koji je u bitnom trenutku verovao u moj talenat, čime je presudno i znatno uticao na moj razvojni put u muzici", zaključuje Aleksandar Sedlar.

понедељак, 05. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару