Читај ми!

Уз несвакидашње музицирање Александра Седлара и Немање Радуловића, представљен први албум „Сале и Седлари“

Иако је на музичкој сцени и међу поштоваоцима музике годинама познат, омиљен, успешан и  продуктиван, Александар Седлар је тек недавно објавио свој први албум. Цењен и познат као композитор, диригент, аутор, мултиинструменталиста и професор, Седлар је на промоцији првог албума пројекта „Сале и Седлари“, у ПГП продавници, угостио представнике медија и колеге.

„Увек сам био заузет радећи друге, туђе пројекте, а своје сам стављао на последње место. Коначно сам решио да то променим, те је овај први албум само почетак нечега што ће тек засијати у пуном сјају. Свака песма представља део креативне фазе кроз коју сам пролазио док сам их писао, у периоду од 2009. до 2019. године. Процес је потрајао, али је вредело чекати“, поверио је Седлар.

Талентовани музичар каже да је изласку овог студијског материјала претходио дугачак процес трагања и сазревања, што је резултирало једним еклектичним, хумористичним, али пре свега озбиљно урађеним материјалом у аранжерском и продукцијском смислу.

„Након неколико година ишчекивања, хвала ти Сале што си нас обрадовао овим албумом, част нам је и задовољство. Иначе, кад читате његову биографију и сазнајете о импознантном образовању, бројним делима којих је аутор, аранжер, о многим потврђеним талентима које поседује (међу њима је, осим певачког дара и умеће свирања свих познатих, али и инструмената који ће тек бити познати) – човек може да помисли да се ради о неком изузетном уметнику, који има, барем 90 година“, рекао је Владимир Граић, директор ПГП РТС-а.

„Ипак, није тако, Александар Седлар је четрдесетогодишњак, наш савременик и изузетна личност, која своје бројне уметничке и музичке таленте несебично дели. Он је неко ко нас својим старалаштвом и умећем радује и оплемењује... Овим музичким материјалом је нама у ПГП РТС-у учинио изузетну част. Желим вам да песме/музику са албума Сале и Седлари, свако од вас доживи на свој начин, а верујем да ћете итекако уживати“, додао је Граић.

Међу бројним колегама из света музике који су присутвовали промоцији, био је и виолиниста Немања Радуловић, са којим Седлар годинама сарађује.

„Везали смо се, кроз музику и кроз пријатељство. Седлар је једна од најкреативнијих и најталентованијих особа које сам икада у животу упознао. Слушао сам песме са овог албума и раније, а и сада када су све заједно, на једном диску. Оно што је толико аутентично код Салета је то што, било да пише песме, симфоније, композицију, увек је препознатљив. А то је одлика правог уетника. Такође, увек је ту да се нађе и помогне било када и у свакој ситуацији. Сви ми музичари смо уз њега и уживамо у његовој музици“, истиче Немања Радуловић.
 
На промоцији је прочитан и текст музичког критичара Петра Пеце Поповића, који је пишући о албуму Сале и Седлари, између осталог подсетио и на Седларовог оца, Љубу, који је као успешни гитариста у некадашњој Југославији међу првима имао заслужени надимак „Хендрикс“, био један од оснивача тадашње београдске рок сцене, био успешан студијски музичар  и продуцент.

„Наша средина је заслужила да чује један крајње озбиљно заокружен музички материјал, у извођачком, аранжерском и продукцијском смислу. Мени је дивно што иза тих електичних песама могу препознати правог очевог наследника. Лепо је кад син надмаши свог старог. Тај процес раста имао је своје фазе и трајања, али је вредело сачекати да се Александар Седлар огласи у правом светлу и како његова даровитост заслужује“, написао је Пеца Поповић.

Седлар је уз акустичну гитару извео неколико песама са албума, од којих је највише овација и аплауза присутних на промоцији, освојило извођење нумере Лагала када му се на бини придружио Немања Радуловић, са својом виолином.

О првом албуму пројекта Сале и Седлари

На албуму Сале и Седлари који је ових дана објавио ПГП РТС, међу 12 композиција има оних које су настале и пре више од деценију, као и нумера које је Александар Седлар компоновао у скоријем периоду.

Сарадници на првом студијском албуму Сале и Седлари су бубњари Пеђа Милутиновић и Милош Бранисављевић, гудачи Милош Петровић (са две значајне соло деонице), Младен Дренић и Миљана Поповић Матерни, трубач Крис Шел (цимер из Америке у песми Прљаве пиксле), саксофонисти Никола Демоња и Лука Игњатовић, хармоникаш Александар Савић - Бели (на уводу у песму Пасуљчина). Пратеће вокале у три нумере је певала Невена Филиповић.

За микс је поред Седлара био задужен Андреја Јовановић, а за мастеринг Горан Антовић. Све остало (главни и пратећи вокали, гитаре, бас/контрабас, бубањ, перкусије, клавијатуре, програмирање, гудачки и дувачки аранжмани, едитовање) урадио је Александар Седлар.

Склон експериментисању, Сале Седлар је и као текстописац то радо чинио, те су текстови његових песама углавном хумористични.

„Скоро свака песма има неки свој твист, понекад и по коју погану реч, која је у датим околностима незаменљива. Но битно је да су чак и те спорне речи увек контекстуализоване, нису ту ради керефеке нити због мањка вокабулара“, напомиње Седлар.

„Свака песма је искрени одраз одређеног времена, окружења и догађаја који су се десили или мени или људима из мог блиског окружења, увек са малим додатком уметничке слободе. По мени је најзначајни тај контраст између шаљивих, понекад неочекиваних текстова, и музике која је урађена на највишем уметничком нивоу у односу на одабрани жанр, који увек проистиче из самог материјала“, поверио је Александар Седлар.

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару