Godina jubileja – muzička retrospektiva 2019.

U završnici 2019. godine, novogodišnje koncerte imaju svi značajni solisti, orkestri, horovi i filharmonija, uz repertoare koji pariraju svetskim ansamblima istog tipa. I 2019. godinu ćemo pamtiti po značajnim koncertima i gostovanjima umetnika.

Pogledom na muzičke događaje, može se reći da je 2019. godina bila godina jubileja. Poput stubova kulture, jubileji nas podsećaju na muzičku tradiciju na koju treba da budemo ponosni. 

U tom smislu, sa serijom koncerata muzike, prepoznatljive za programe Radio Beograda, obeležen je jubilej od 95. godina Radio Beograda.

Još jednom je potvrđena vitalnost najstarijeg elektronskog medija na Balkanu koji se emituje od 27. Juna 1969. godine. Među pogramima koje neguje Radio Beograd – „Dvestadvojka“, kao „najmlađi“ član porodice, obeležilla je svoj pedeseti rođendan.

Hor Radio-televizije Srbije je celu koncertnu sezonu posvetio svom jubileju od 80 godina tradicije. Vrhunac sezone bio je na svečanom zatvaranju ovogodišnjeg BEMUS-a, pod palicom maestra Bojana Suđića koji je dirigovao Horom RTS-a i Zborom Hrvatske radio-televizije u izvođenju monumentalnog horskog dela Sergeja Rahmanjinova, „Svenoćno bdenije“. 

Opera Narodnog pozorišta je u ovoj godini ušla u obeležavanje stogodišnjice svog postojanja. Izvođenjem „Opere na vodi“ istovremeno se pridružila proslavi 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

U godini jubileja svoj uspeh upisao je i Gitar Art festival. Pod sloganom „Aplauz“ zahvalio se publici i umeticima iz svih krajeva sveta što su tokom dvadeset godina održali kontinuitet i što uzlaznom putanjom idu ka novim izdanjima festivala.

Godine 2019. u Beograd je doveo dvadeset najvećih imena klasične gitare kao što su Rozenberg trio, Visente Amigo – najbolji svetski flamenko gitarista i naslednik Paka de Lusije, kraljicu fado muzike Karminjo i druge sjajne muzičare.

Vreme koje je prošlo od od prvog kocerta u Domu sindikata 1984. godine. „Bajaga i instruktori“ pamte po velikom broju koncerata i hitova. Jubilej od 35 godina obeležili su sa četiri koncerata sa preko 80 muzičara na bini Centra Sava.

Svetska imena u Beogradu

Neponovljiv osećaj živog sviranja ove godine sa našom publikom podelili su pijanisti Boris Berezovski, Jevgenij Sudbin, violinista Gidon Kremer, zatim Paganini na trubi Sergej Nakarjakov uz Beogradsku filharmoniju čije koncertne sezone iz godinu u godinu publici nude sve bogatiji i raznovrsniji koncertni program. Nakon trinaest godina ponovo u Beogradu smo slušali violinistu Šlomo Minca.

Za poštovaoce ostalih muzičkih žanrova, svirali su: italijanska pop zvezda Eros Ramacoti, legendarni rok bend „Dip parpl“, Jasmin Levi - zvezda izraelske i španske etno-pop scene, kao i violinista Andre Riju sa svojim ansamblom.

Muzički vitezovi

U 2019. na više koncerata scenu su delili sjajni muzičari. Koncert za pamćenje u okviru BEMUS-a priredili su trubači Duško Gojković i Stjepko Gut uz Big Bend RTS-a. 

Ovacije publike ispratile su nastup violiniste Stefana Milenkovića i Nemanje Radulovića, koji su uz dečji hor Kolibri održali koncert pod okriljem UNICEF-a, povodom 30 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Balkanski fjužn i ruski džez je ujedinio Vasila Hadžimanova i saksofonistu Olega Kirijeva.

Festivali

Stiče se utisak da smo ove godine prisustvovali većem broju festivala i koncerata u glavnom gradu Srbije u odnosu na godinu pre nje. Godinu smo započeli "Kineskim festivalom svetlosti" na kome se predstavio „Hin An – primitivni muzički ansambl“ poreklom iz unutrašnje Mongolije u Kini uz podršku multiinstrumentaliste Slobodana Trkulje.

Na BEMUS-u su nastupala aktuelna imena današnjice od vokalnog seksteta „Kvin siks“, Vanese Mej, do pijaniste Niu Niua kojeg možemo osloviti pijanističkim superherojem.

Njegovi nastupi i biografija idu u prilog tom epitetu. Ove godine na BEMUS-u su obeležili godišnjice: Hor Radio-televizije Srbije sa osamdeset godina tradicije i flautista Ljubiša Jovanović slaveći četrdeset godina umetničkog rada.

Prostor na Ušću bio je rezervisan za popularna dela umetničke muzike u izvođenju Simfonijskog orkestra RTS-a koji je obeležio jednodnevni festival "Noć muzike", dok su granice balansiranja između umetničke i popularne muzike, iscrtali koncerti na BELEF-u.

Dijametralno suprotni postavili su se Enter i Ulaz festival. Iako podržavaju različite muzičke pravce, prvi je u tonu elektonske i rok muzike, a drugi prezentuje komercijalnu narodnu i pop muziku, zajednička im je bila dobra posećenost.

„Bir fest“ u sastavu svog programa izdvojio je mesto za osvrt na pedeset godina od Vudstoka, ali i binu na kojoj su svoju energiju ostavili bendovi, učesnici „Bunt rok festivala" - jedinstvenog
televizijskog demo festivala koji predstavlja nove, neafirmisane grupe i autore.

Čija je ono zvijezda

Koncertna ponuda je bila šarolika, muzičari veoma angažovani, ali možda se treba osvrnuti i na uspeh pojedinca koji je obeležio čitavo razdoblje jugoslovenske pop muzike kod nas.

Zdravko Čolić je ponovo bio u centru pažnje zato što je brojnost publike koja želi da uživa na njegovim koncertima prevazlazila kapacitete „Štark“ arene toliko da je bilo neophodno zakazati niz od šest uzastopnih koncerata.

Time je postavio rekord i potvrdio status „...Zvezde, što nam leži kraj srca...“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи