Читај ми!

Branka Petrić o novoj premijeri: U „Nestajanju" je svako od glumaca doneo svoju vrstu energije

Kada je pre dve godine glumica Branka Petrić dobila nagradu „Joakim Vujić" za životno delo, u obrazloženju je pisalo: „Impresivan je njen odnos prema pozorištu i glumačkoj umetnosti“. Pre nekoliko dana, u svoju prebogatu glumačku biografiju, dodala je još jednu premijeru – predstave „Nestajanje" u Ateljeu 212.

Predstava Nestajanje je priča je o odnosima roditelja i dece, o položaju dece u sistemu edukacije, o svetu odraslih koji zanemaruje decu i pre svega o zlostavljanju dece.

Gošća Beogradske hronike glumica Branka Petrić kaže da je komad zasnovan na delu hrvatskog pisca Tomislava Zajeca. Dramaturg je Dimitrije Kokanov.

„Mi glumci moramo da prenesemo na gledaoce doživljaj i intenzitet pravog života, a opet smo u jednoj jako svedenoj formi", rekla je glumica.

Radnja komada Nestajanje je smeštena u intelektualnu višu srednju klasu hrvatskog građanskog društva, gde univerzitetski profesori, umetnici, naučni istraživači, policija… gotovo svi predstavnici društva učestvuju u kolopletu intimnih odnosa i zakonskih prestupa u zloupotrebi dece.

„Svaki neki dan smo svedoci da se tako nešto zbiva na ovom svetu, ili se otkriva, tako da je nama bilo jako drago što je došao pisac, tako da se i on poklonio sa svima i sa rediteljkom – publici", izjavila je Petrićeva.

Priča paralelno prati radnju dve porodice, porodice žrtve i porodice zlostavljača gradeći tako dinamičnu dramsku radnju bogatu vrlo snažnim karakterima i sukobima, obrtima i emocijama.

Rediteljka je Sanja Mitrović, profesorka režije iz Brisela.

U predstavi Nestajanje igraju još i Svetozar Cvetković, Dejan Dedić, Dubravka Mijatović, Milica Janevski, Jelena Ilić, Branka Petrić, Natalija Stepanović i Đuro Brstina. „Sakupljeno" je dosta generacija na jednom mestu. S tim u vezi, glumica je rekla da „među glumcima nema godina".

„Svako je doneo neki svoju vrstu energije i svojim specifikumom učestvovao u tom komadu", rekla je.

Branka je priznala i da je na generalnoj probi imala tremu i „da se tresla", što na premijeri, kako je rekla, nije bipo slučaj.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи