Читај ми!

Otvorena izložba „Supstrati“ u Parizu

Ministarke kulture Republike Srbije, Albanije, Severne Makedonije: Izložba u Parizu pokazatelj velikog umetničkog potencijala tri zemlje i mogućnosti inicijative „Otvoreni Balkan“

Izložba Supstrati, koja je otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu, spojila je umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, što najbolje svedoči o velikom umetničkom potencijalu tri zemlje, kao i o mogućnostima koje otvara autentična regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“, a u narednom periodu nastojaće se u tome da se kulturna saradnja dodatno unapredi novim idejama i projektima, ocenile su ministarke kulture Republike Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković u izjavi medijima u Parizu istakla je da je veliki uspeh otvaranje zajedničke izložbe i da je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i premijera Severne Makedonije i Albanije, bila da se upravo kroz likovno stvaralaštvo, organizovanjem zajedničke izložbe tri umetnika iz tri zemlje u Kulturnom centru u Parizu širokoj međunarodnoj publici pošalje poruka da je naš region deo rešenja, a ne problema, kako nas nazivaju oni koji nas nedovoljno poznaju.

„Prošlo je zaista malo vremena od kako smo nas tri kao ministri kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije na jednom od sastanaka Samita Otvorenog Balkana u Ohridu potpisale Sporazum o saradnju i oblasti kulture, u oblasti kinematografije, audio-vizuelnog stvaralaštva i možemo da se pohvalimo da je ova inicijativa otvorila vrata brojnim umetnicima sve tri zemlje, a mi težimo ka tome da nas uskoro bude i više, barem u svetu projekata iz kulture“, rekla je ministarka Gojković.

Istakla je da se kroz tri potpuno različita ali kompatibilna rada umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije pokazalo koliko je naša kultura i naše kulturno nasleđe kroz istoriju povezano i da su neke različitosti koje imamo samo pozitivna strana našeg zajedničkog života.

„Kroz umetnost koja ne poznaje granice, kroz dobru saradnju umetnika koji nisu imali ni jezičke barijere niti neke predrasude jedni prema drugima, možemo da pokažemo kako mi možemo u budućnosti da izgradimo jedan divan prostor kakav je svakako prostor Zapadnog Balkana“, poručila je ministarka Gojković.

Ona je podsetila na projekat „Otvorenog Balkana“ u oblasti muzike, gde je čuveni dirigent Zubin Mehta prihvatio inicijativu da diriguje Beogradskom filharmonijom i da održi koncerte u Beogradu, Skoplju i Tirani, zahvaljujući čemu je publika sve tri zemlje ima priliku da učestvuje u ovom zajedničkom projektu.

Navela je i da je potpisan Sporazum o saradnji tri nacionalna teatra – drama, opera i balet te da je zahvaljujući tome nedavno nacionalni teatar iz Skoplja gostovao u Beogradu.

Ministarka kulture Republike Albanije Elva Margariti rekla je da smatra simboličnom činjenicu da je u velikoj zemlji „slobode, jednakosti i bratstva“ umetnost ujedinjena pokazujući još jednom snagu koju ima kao jezik komunikacije, saradnje i rušenja svih barijera.

Ona je navela da je ovaj projekat, odnosno zajednički nastup tri umetnika u Parizu, rezultat svega onog što nas povezuje i što nam je zajedničko i na šta polažemo ista prava.

„Kultura predstavlja mostove, spaja ljude i ruši sve barijere, a to upravo pokazuje i izložba Supstrati“, rekla je Margariti.

Ona je navela da i koncert Beogradske filharmonije kojim je dirigovao Zubin Mehta u Beogradu, Tirani i Skoplju predstavlja dobar primer promocije kulture i kulturne saradnje i da se nada da će takvih inicijativa biti još u narednom periodu.

Elva Margariti je rekla da je u razgovoru sa ministarkama kulture Srbije i Severne Makedonije bilo reči o saradnji u oblasti kinematografije, ali ne samo što se tiče koprodukcije, već i promocije celog regiona, ne samo pojedinačnih država ističući da u toj oblasti ima dosta potencijala za unapređenje saradnje.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska rekla je da je potpisivanje Memoranduma o saradnji prošle godine bilo veoma važno i da su se ministarke kulture sve tri države dogovorile da će posebna pažnja biti posvećena promovisanju projekata iz oblasti kulture u okviru „Otvorenog Balkana“.

„Naša saradnja je na najvišem mogućem nivou i nas tri ministarke kulture ćemo biti u kontaktu i videti šta je sledeće što možemo da uradimo. Nadam se da će svaki naredni događaj biti veći i značajniji“, rekla je ministarka kulture Severne Makedonije.

Ona je takođe podsetila da je nastup tri umetnika u srcu Pariza prilika da promovišemo „Otvoreni Balkan“, ali i ovaj region u globalu.

„Balkan je region koji je jako dobro povezan i koji deli zajedničku istoriju i kulturnu tradiciju i nasleđe“, rekla je Stojčevska. Ona je najavila da će biti novih sastanaka i da će predstavnici tri ministarstva razmotriti nove aktivnosti i projekte u oblasti pozorišta i kinematografije, ali i neke druge zajedničke nastupe.

„Kultura je postala jedna od najznačajnijih oblasti saradnje u okviru ‘Otvorenog Balkana’“, zaključila je ona.

Tri ministarke su ukazale i na to da je inicijativa, koja je najpre pokrenuta sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje u regionu, važna i na polju kulture i da je cilj da se ona dodatno učvrsti i unapredi radi promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja.

Umetnica iz Srbije Nina Zeljković čiji je rad predstavljen na izložbi u Kulturnom centru Srbije u Parizu rekla je da je za nju rad na ovom projektu u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, kao i putovanje kroz Severnu Makedoniju i Albaniju bilo veličanstveno iskustvo i da joj je privilegija da može da učestvuje na ovakvoj izložbi i projektu.

Takođe je zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji ove postavke i naglasila da je inspiraciju za rad našla na Ohridskom i Prespanskom jezeru, najstarijim jezerima u Evropi sa neverovatnom istorijom, sakralnim objektima, ljudima i zvucima.

Drijant Zeneli iz Albanije rekao je da je značaj inicijative „Otvoreni Balkan“ izuzetno veliki, ali je i podsetio da su umetnici bili prvi koji su Balkan učinili otvorenim i da su i pre odluke o pokretanju te inicijative sarađivali.

„Mi već radimo zajedno, što znači da ne znamo za granice, razumemo najbolje jedni druge i iza nas je ozbiljan rad. Zahvalan sam kustoskinji Klaudiji Pecold, predstavnicima Kulturnog centra Srbije u Parizu i kolegama i verujem da će se naša saradnja i prijateljstva dodatno učvrstiti i radujem se nastavku te saradnje“, rekao je Zeneli.

Kristina Pulejkova iz Severne Makedonije zahvalila je svima koji su podržali otvaranje izložbe i dodala da njen, kao i radovi njenih kolega odslikavaju činjenicu da uprkos nekim različitostima postoje karakteristike koje su zajedničke za kulture sve tri zemlje.

„Različite smo kulture, ali imamo mnogo sličnosti koje nas spajaju i koje delimo“, rekla je ona.

Kustoskinja Klaudija Pecold je rekla da je izuzetno važno što se izložba Supstrati održava u Kulturnom centru Srbije u Parizu i da dela troje umetnika, čiji potencijali prelaze lokalni nivo, pokazuje raznolikost i inovacije, sinergiju i zajedničko nasleđe.

Izložba Supstrati koja je otvorena sinoć u Kulturnom centru Srbije u Parizu predstavlja zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Izložbu, kustoskinje Klaudije Pecold, osnivača „Curating Evolution“, otvorile su potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, kao i ministarke kulture Severne Makedonije i Albanije Bisera Kostadinovska Stojčevska i Elva Margariti.

среда, 31. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару