Читај ми!

Izrazi saučešća povodom smrti Miloša Šobajića

Povodom smrti Miloša Šobajića telegrame saučešća su uputili Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka kulture Maja Gojković. Od cenjenog umetnika oprostili su se i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i predsednik DSS-a Miloš Jovanović.

Na vest o smrti Miloša Šobajića, Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio izraze iskrenog saučešća.

„Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Miloša Šobajića, jednog od najvećih slikara našeg doba koji je svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta.

Decenijama su njegova vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini - punoću života.

Tokom decenija, Miloš je svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvek obiluje izazovima. Svako njegovo delo predstavljalo je putokaz ka svetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti na kojoj je video čoveka, kao jedinu i centralnu vrednost civilizacije.

Njegove slike, kao pečati prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ostaju pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere i nade da će ljudi ipak ponovo staviti život na najviši pijedestal vrednosti.

Još jednom izražavam najdublje saučešće porodici prijateljima i poštovaocima Miloševe umetnosti“, navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Maja Gojković: Šobajić će ostati upamćen kao neiscrpni izvor znanja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti slikara i vajara Miloša Šobajića, u kome se navodi:

„Njegovim odlaskom izgubili smo jednog od najcenjenijih slikara današnjice, koji je svojim delima uspevao da impresionira i domaće i međunarodne umetničke krugove. Ostaće upamćen kao neiscrpni izvor znanja, koje je sa velikom posvećenošću i predanošću prenosio i inspiracija generacijama umetnika.

Miloš Šobajić bio je veliki pregalac i plodan u svom autentičnom stvaralaštvu. Dela koja je ostavio najbolji su svedok nesvakidašnjeg raskošnog talenta. Savremeno srpsko slikarstvo i vajarstvo ostali su bez značajnog stvaraoca.

U svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja izražavam iskreno saučešće“.

Dačić: Rodoljublje je utkano u ceo Šobajićev umetnički opus

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić uputuo je telegram saučešća povodom smrti slikara Miloša Šobajića, saopšteno je iz Narodne skupštine, javlja Tanjug.

„Porodici, prijateljima i poštovaocima izražavam iskreno saučešće povodom smrti velikog srpskog i evropskog slikara Miloša Šobajića".

Odlaskom Miloša Šobajića, kako je poručio Dačić, i srpska i evropska kultura i likovna scena izgubili su velikog stvaraoca, ime koje će sa poštovanjem izgovarati ljubitelji umetnosti i generacije mladih slikara koje dolaze.

„Srbija će mu biti zahvalna i za njegovo istinsko rodoljublje koje je utkano u ceo njegov umetnički opus, i koje je s ponosom isticao širom sveta gde je radio i izlagao. Ponosni smo što smo bili savremenici jednog velikog umetnika i mislioca kakav je bio Miloš Šobajić", naveo je Dačić. 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da je sa tugom primio vest da je Miloš Šobajić, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih slikara, Beograđanin i beogradski đak, preminuo od posledica bolesti koja nas je već koštala previše života.

Radojičić: Beograd će ga pamtiti kao nesebičnog umetnika 

Radojičić je istakao da je Šobajić bio kosmopolita čije impoznatno delo nadilazi okvire nacionalnog i lokalnog i naglasio da je, ipak, izabrao da posle decenija provedenih u svetskom centru likovne umetnosti – Parizu, svoje poslednje, ništa manje kreativne godine provede kod kuće, u svom Beogradu, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

„Dela Miloša Šobajića zastupljena su u stalnim postavkama desetina svetskih muzeja. Ipak, prema ličnom priznanju, ostao je uvek onaj isti, smeli i radoznali mladić koji je otišao u veliki svet da postane veliki slikar", naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je slikar Miloš Šobajić bio posebno velikodušan prema Beogradu, jer je nedavno donirao čitave zbirke svojih slika rodnom gradu.

„Beograd će ga pamtiti kao nesebičnog umetnika raskošnog talenta, koji je živeo da bi stvarao", zaključio je gradonačelnik Radojičić.

„Napustio nas je Miloš Šobajić, veliki umetnik, čovek i patriota. Bio je vajar, pisac, ali, pre svega, slikar snažnog i autentičnog izraza koji je iza sebe ostavio ogromno delo, predstavljeno na velikom broju izložbi, muzeja i monografija širom sveta“, izjavio je predsednik DSS-a, Miloš Jovanović.

Pored nemerljivog doprinosa srpskoj kulturi, kako Jovanović ističe, pokazao je veliku odanost srpskom narodu u teškim vremenima. U Parizu je 90-ih godina snažno stao iza istine, boreći se protiv nepravde koja je učinjena njegovom narodu.

„Uveren sam da će njegov stvaralački opus i život uzdignute glave biti putokaz i svetionik budućim naraštajima. Neka mu je večna slava i hvala“, poručio je Jovanović.

среда, 07. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару