Читај ми!

Spasimo muziku, organizujmo koncerte po ugledu na Veliku Britaniju

Grupa dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni okupljenih u „Inicijativu za život domaće muzičke scene“ traži da im se omogući da organizuju koncerte ili da im se finansijski pomogne.

U apelu koji su javnosti poslali organizatori koncerata i muzičari kaže se da su pre godinu dana koncerti i manifestacije praktično zabranjeni bez plana kada bi mogli ponovo da se organizuju, bez obzira na njihov neizmeran doprinos društvu, ekonomiji, turizmu, kulturi i ugledu Srbije u svetu.

"Inicijativa za život domaće muzičke scene" je nameravala da na ovu godišnjicu izađe sa konstruktivnim predlozima da država Srbija napravi plan otvaranja po uzoru na Veliku Britaniju.

"Jer ako zaista predvodimo po stopi vakcinacije u Evropi, treba da se ugledamo na zemlju čiji je premijer, ne samo na rečima već i delima, pokazao puno razumevanje za britansku kreativnu scenu i najavio fazno otvaranje po kom će sredinom maja na Ostrvu biti dozvoljeni događaji do 10.000 ljudi, a od 21. juna biti ukinute sve restrikcije za masovna okupljanja, uključujući i one o fizičkoj distanci", kaže se u Apelu javnosti.

Potpisnici ovog apela traže da se u Srbiji ili sve zatvori ili da se i njima omogući da rade uz poštovanje svih propisanih mera, kao u slučaju kafića, restorana, skijališta, teretana, frizerskih salona i svih drugih uslužnih objekata.

"Takođe, svi kojima je zabranjeno pravo na rad u punim kapacitetima moraju dobiti adekvatnu finansijsku podršku države, po uzoru na druge evropske zemlje koje su uložile milijarde evra za spas lokalnih kulturnih i kreativnih scena", navodi se u Apelu.

"Posebno napominjemo da ovde ne govorimo o velikim muzičkim zvezdama, već prvenstveno o svim onim nevidljivim ljudima iza scene koji su neophodni da bi se manifestacija desila, kao što su to hiljade zaposlenih u koncertnim kompanijama, rental i tiketing agencijama i drugim subjektima u našoj privrednoj grani."

U proglasu se kaže da su muzičari su uvek bili među prvima kada je u pitanju prikupljanje humanitarne pomoći za one kojima je najpotrebnija.

Ovaj proglas je deo akcije "Inicijative za život domaće muzičke scene" koju je pokrenula grupa pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a koju je do sada podržala većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

Spisak aktera koji su podržali inicijativu: Allegretto, Arsenal fest, Balkan Art Collaboration, Bir fest, Bitefartcafe, Cepelin media d.o.o., Charm music, Dallas Records, DD Tickets, Event industry association, Everything, Exepro d.o.o., Egzit, Gigstix, Glitch records, GMR d.o.o. , ICPS, Jadranka Janković - freelance/202 , Kamarad produkcja, Kombank dvorana, Linia Contra, Long plej, Lav fest, Megafon muzika, Melos estrada, Mungos, Music star, My way, Novosadski festival zanatskog piva, Odličan hrčak, Popdepresija / Zuma music, Positive music / Milen Zlatanović, Pro Division event, RS Production, RTV Sunce, Scena ASM, Showtime Experience, Skymusic, Smile production, Star produkcija, Superkoncert, SUR Bivsi, Tatjana Petrović PR Sufler, Team system hall, Team system music, Ticket vision, Udruženje klasičnih gitarista / Gitar art festival, Udruženje Kulturna inicijativa, UGS pro d.o.o. UPTAS, Vračar roks, Yugoart d.o.o.

недеља, 04. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару