Читај ми!

Kreće kompletna obnova Almaškog kraja, istorijskog jezgra Novog Sada

U Novom Sadu počinje istorijski poduhvat obnove kulturnog nasleđa jednog čitavog dela grada. U Almaškom kraju biće obnovljeno oko 600 kuća i 20 ulica, kao i njihova kompletna infrastruktura.

Živopisni, uski sokaci Almaškog kraja i građevine stare stotinama godina, poslednji su u kojma se može videti lik nekadašnjeg Novog Sada. Ali autentičnu arhitekturu, već su načela bezlična rešenja i nemar investitora, a krivudave uske ulice, pune su nepropisno parkiranih automobila.

„Ovo se ne radi, kao što sada mnogi misle, zbog turista i posetilaca. Ova ideja nastala je upravo zbog nekog sistema vrednosti ljudi koji ovde žive“, naglašava Violeta Đerković iz Udruženja „Almašani“.

Pre svega jer su mnogi od njih potomci Srba iz sela Almaša, koji su još 1717. godine počeli odavde da podižu svoj Novi Sad. Svesni legata, nisu mogli da dopuste da nasleđe predaka nestane, a njihova 18 godina duga borba rezultirala je zaštitom države, ali i potpunom rekonstrukcijom.

„Obnavljati čitav jedan kvart grada je zaista istorijski projekat, koji se nije desio ne samo u Srbiji, nego i u Evropi. Krećemo u obnovu svih šest kilometara ulica. Tu je nekoliko stotina objekata, kuća, fasada, krovova, stolarije, bravarije...“, objašnjava Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Obnavlja se i kanalizaciona mreža, veliki deo se pretvara u pešačku zonu, a nasumično kopane trotoare i kolovoze zameniće ploče i kaldrma. U Almaškom kraju nalazi se nekoliko spomenika kulture, poput zgrade Matice srpske, ali i najveći pravoslavni objekat u gradu, Almaška crkva, kao i Zmaj Jovina gimnazija. Ali krije jednu od najužih ulica u bivšoj Jugoslaviji, široku manje od dva i po metra.

Ulica se zove Lađarska zbog toga što je Almaški kraj od Novog Sada bio odvojen dunavskim rukavcima, pa se do njega odatle išlo čamcima.

Planira se i sadnja više od 200 novih stabala i nekoliko novih trgova. Obnova će trajati šest godina u nekoliko faza, a 2,3 milijarde dinara obezbedili su Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad.

„Rekonstrukcija kraja koji će imati bolju budućnost za kulturne sadržaje, za turizam, za predstavljanje Novog Sada. Za pronalaženje jedne nove novosadske matrice u svakom smislu. Ovaj projakat će ipak to značiti“, ističe Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Ovde je na srpski preveden Don Kihot, ali u Almaškom kraju živeli su mnogi srpski velikani, čije će kuće biti obeležene. Poseban omaž planira se Zahariju Orfelinu, koji je takođe neko vreme živeo ovde, jer Almašani imaju povereni amanet Dositeja Obradovića koji je rekao da Novi Sad nikada neće biti grad dok se Orfelinu ne oduži.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару