Читај ми!

Venecijanski Zlatni lav Almodovarovom filmu „Susedna soba“

Film Pedra Almodovara „Susedna soba“ nagrađen je Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji. Uloga u ostvarenju "Babygirl" donela je Nikol Kidman priznanje za najbolju glumicu. Francuz Vensan Lindon proglašen je za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Tihi sin“. Nagrada za najbolju režiju pripala je Amerikancu Brejdiju Korbetu za film „Brutalista“.

Венецијански Златни лав Алмодоваровом филму „Суседна соба“ Венецијански Златни лав Алмодоваровом филму „Суседна соба“

Proslavljeni španski reditelj Pedro Almodavar dobio je Zlatnog lava, glavnu nagradu Filmskog festivala u Veneciji za svoj prvi film na engleskom jeziku Susedna soba, koji se bavi teškim temama eutanazije i klimatskih promena. Glavne uloge tumače Tilda Svinton i Džulijan Mur.

Almodovarovo ostvarenje dobilo je 18-minutne ovacije kada je premijerno prikazan ranije ove nedelje, što je jedan od najdužih aplauza u poslednje vreme.

Španski reditelj je rado viđen na filmskim festivalima. Nagradu za životno delo u Veneciji dobio je 2019. za svoje smele, često smešne filmove na španskom jeziku koji bez ustručavanja obrađuju željenu temu.

Najprestižnijom filmskom nagradom, Oskarom u kategoriji za najbolji strani film, nagrađen je 1999. godine za ostvarenje Sve o mojoj majci.

U osmoj deceniji, odlučio je da se okuša u snimanju filmova na engleskom, rekavši novinarima da je to za njega kao naučna fantastika. Govoreći uoči premijere Susedne sobe, reditelj je rekao da je njegov film istakao važnost negovanja života, ali i jasno stavio do znanja da bi ljudi trebalo da budu u mogućnosti da umru dostojanstveno u vreme po svom izboru.

To je film u korist eutanazije“, rekao je reditelj, kritikujući zemlje poput SAD, gde je takozvano „ubistvo iz milosrđa“ nelegalno, za razliku od njegove rodne Španije.

Dok je Susedna soba bila očigledan favorit, drugoplasirana nagrada Srebrni lav je bila potpuno iznenađenje, a pripala je italijanskoj rediteljki Mauri Delpero za Vermiglio, dramu koja se odvija u italijanskim Alpima tokom Drugog svetskog rata.

Australijanka Nikol Kidman osvojila je nagradu za najbolju glumicu za svoju riskantnu ulogu u erotskom ostvarenju Babygirl, gde igra tvrdoglavu izvršnu direktorku koja ugrožava svoju karijeru i svoju porodicu zbog toksične afere sa mladom, manipulativnom pripravnicom.

Kidmanova je bila tokom dana u Veneciji, ali nije prisustvovala dodeli nagrada zbog iznenadne smrti majke.

Francuz Vensan Lindon proglašen je za najboljeg glumca za ulogu u filmu Tihi sin, aktuelnu dramu na francuskom jeziku o porodici koju je razdvojio ekstremno desničarski radikalizam.

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke američkog reditelja Brejdija Korbeta za tri i po sata dugačak film Brutalista, epsku priču o Mađaru koji je preživeo holokaust, sa Ejdrijenom Brodijem u glavnoj ulozi.

Festival označava početak sezone dodele filmskih nagrada i redovno izdvaja velike favorite za Oskare. Osam od prethodnih 12 osvajača Oskara za najbolju režiju bili su filmovi koji su debitovali u Veneciji.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи