Prve dve epizode serije „Sablja“ premijerno prikazane u MTS dvorani izazvale snažne emocije kod publike

Dugo čekana serija „Sablja“, politički triler od osam epizoda u čijem središtu je ubistvo premijera Zorana Đinđića, večeras je predstavljen novinarima u MTS dvorani u Beogradu. Serija će biti emitovana na Prvom programu RTS-a, vikendom, od 24. februara.

Interesovanje za seriju Sablja je veliko, i to ne samo medija. Gledaoci su zainteresovani za priču o ubistvu premijera Đinđića, ali i događajima pre i posle 12. marta 2003. godine. Večeras su prikazane prve dve epizode. Puna je dvorana, a stigli su i autori i brojna glumačka ekipa.

Sa nama su scenaristi i reditelji Sablje, Goran Stanković i Vladimir Tagić i glumac Dragan Mićanović koji tumači lik Zorana Đinđića.

Gorane, temeljno radite na svakom scenariju, a dugo ste razvijali i Sablju koja je zahtevala detaljno promišljanje ideje i stila. Kakvu ste seriju napravili?

„Krajem 2018. godine kada smo završili našu prvu autorsku seriju Jutro će promeniti sve, mi smo dobili poziv od direktora RTS-a, Dragana Bujoševića, da se pozabavimo temom Zorana Đinđića. Mi smo već 2019. godine jedan koncept smislili i prezentovali, međutim onda je prošlo skoro pet godina dok smo se pozabavili svom mogućom faktografijom koja je nama bila prisutna i dostupna. Zatim popričali sa svedocima za koje smo smatrali da su relevantni za ovu temu jer je odgovornost za taj događaj i ličnost Zorana Đinđića izuzetno velika. Mi smo prosto dali sebi jedno vreme, nismo hteli da to bude instant, kao što je sad neka moda, hteli smo stvarno da joj posvetimo ono što ona zaslužuje. I evo, sada 24. februara će ljudi moći da pogledaju tih osam epizoda koje smo napravili“, navodi Goran Stanković.

Vlado, kada je reč o pričama o istinitim događajima, tu uvek izaziva veliku pažnju, naročito nekim koji su iz naše nedavne prošlosti. Postavlja se pitanje istinitosti, objektivnosti, vremenske distance, koji su vaši odgovori na ta pitanja?

„Mislim da je vremenska distanca sasvim dovoljna, 21 godina je prošla od tog tragičnog događaja i smatram da je ovakvu seriju možda trebalo napraviti i ranije. Mislim da postoji sasvim dovoljno i dokaza i činjenica i stvari koje o toj seriji treba da se kažu. Zoran Đinđić je verovatno najznačajnija politička figura našeg doba i ovaj događaj je definitivno prelomna tačka srpskog društva i najbolje oslikava ono što smo mi bili devedesetih, ono što smo bili početkom 2000-ih, i ono što smo dan danas“, smatra Vladimir Tagić.

Veliku ulogu među svojim ulogama je ostvario i Dragan Mićanović. Ali pretpostavljam, s obzirom na to da ste igrali zaista veliki broj stvarnih likova, da je ovaj bio posebno težak. zbog čega i kakav je vaš Zoran Đinđić?

„Mene su reditelji u dosadašnjoj karijeri uvek stavljali pred velike izazove. Ali moram priznati da evo sad posle 30 godina bavljenja ovim poslom, ova dva divna mlada reditelja, autora ove naše serije, su pred mene stavili jedan od najdelikatnijih zadataka koji sam ikada imao do sada u svojoj karijeri. Nije bilo lako. Nije mi bilo lako ni da sada odgledam prvu epizodu. Ako mi verujete, još uvek sam pod utiskom. Nije lako vratiti se u to vreme, nije bilo lako snimati. Znači, nije bilo lako snimati na autentičnim lokacijama gde su se neki događaji zaista i dogodili. Odgovornost, malopre je Goran rekao, mi smo preuzeli odgovornost za ovu seriju u skladu sa likom i delom našeg pokojnog premijera, kome je ta reč bila zaista jako važna i do koje je jako držao. Koliko smo uspeli, to je na publici proceni“, naglašava Dragan Mićanović.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару