Читај ми!

„U potrazi za Valterom“, kineski dokumentarni film, večeras na RTS 2

Na Drugom programu RTS-a, 30. avgusta 2022. godine od 20 časova, prikazuje se film „U potrazi za Valterom“. To je kineski dokumentarac o fenomenu narodnooslobodilačkog vesterna.

„Kako vreme prolazi, sve se zaboravi, ostaje Valter“, rekao je u jednom intervjuu Velimir Bata Živojinović, kome je uloga heroja, špijuna iz Drugog svetskog rata, donela slavu i van granica bivše Jugoslavije, posebno u dalekoj Kini. Postoje procene da je film Valter brani Sarajevo pogledalo više od jedanaest milijardi ljudi. Najviše zbog toga što je kao prvi film u koloru koji je prikazivan u bioskopima u Kini, bio jedan od najvoljenijih u toj zemlji.

U aprilu se navršilo pola veka od nastanka filma. Film je postigao neverovatan uspeh u Kini. O filmu i Bati Živojinoviću, koji je tumačio glavnu ulogu, anegdotama sa snimanja i drugim zanimljivostima u vezi sa ovim kultnim ostvarenjem, u Jutarnjem programu govorio je Radoslav Rale Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke.

„Film U potrazi za Valterom snimila je kineska strana, to je oko 100 minuta filma u čast 50 godina od njegovog nastanka. To su mladi ljudi, tinejdžeri koji su na filmu Valter brani Sarajevo učili. U filmu se pojavljuje i kinooperater koji je puštao filmove na bioskopsko platno. Film je kupljen 1973. godine za prikazivanje u kineskim bioskopima i te godine je i sinhronizovan. Jako se vodilo računa o boji glasova glumaca. Film je bio neka vrsta vesterna, antifašistički film, prikazivan za vreme državnih praznika na državnoj televiziji“, istakao je Rale Zelenović.

Dodaje da je Valter došao u pravom trenutku, posle revolucije, a lako se gledao, čovek može da se isključi.

Ističe da mu je Bata Živojinović ispričao da je voleo da ide u Kinu, da je odnos prema njemu tamo bio odličan.

„Ta vrsta filma je vanvremenski film, dobro je što se publika vratila domaćim ostvarenjima, a to se prenelo i na savremeni film. Valter brani Sarajevo kod nas je primljen na nož, govorilo se da je to špageti vestern, a to je Kinezima odgovaralo. I dan-danas se na nekim katedrama Akademije za film u Kini priča studentima o Valteru i pravi paralela. Valter brani Sarajevo pogledalo je 11 milijardi ljudi, pa mislim da je tom filmu mesto u Ginisovoj knjizi rekorda“, zaključio je Radoslav Rale Zelenović.  

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару