Sedam bogatih, radnih i uzbudljivih decenija Jugoslovenske kinoteke

Jugoslovenska kinoteka ove godine obeležava 70 godina od osnivanja. Na Dan Kinoteke – 6. juna otvara se 21. izdanje Festivala nitratnog filma. Ove godine Zlatni pečat za doprinos filmskoj umetnosti dobiće Srđan Karanović, Lordan Zafranović, Goran Paskaljević, Goran Marković i Rajko Grlić.

Publika u sali biti u prilici da se priseti svih 70 godina postojanja Kinoteke, od nastanka 1948. do 2019. godine.

„Biće to svojevrsna šetnja rečju i slikom kroz istoriju, poduhvate, priču o našim međunarodnim uspesima, o uspesima i izazovima na domaćem terenu, o svim ključnim trenucima koji su obeležili funkcionisanje naše institucije“, rekao je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

I druga polovina 2019. godine će biti u znaku jubileja. Tako će 26. septembra javnosti biti predstavljena sveobuhvatna monografija o prvih 70 godina rada Jugoslovenske kinoteke, a 25. oktobra i nova stalna postavka.

Prema rečima direktora, ovaj do sada najambiciozniji projekat od osnivanja Kinoteke, kada su muzejske postavke u pitanju, tretiraće nastanak, postojanje i uzdizanje kinematografije na ovim prostorima od samih početaka do današnjih dana.

 

U okviru Festivala nitratnog filma, a i kao svojevrstan način obeležavanja jubileja, 7. juna biće održan panel na temu očuvanja filmskog kulturnog nasleđa pod nazivom „Izazovi digitalne restauracije filmova na prostoru bivše Jugoslavije“, koji će za istim stolom okupiti čelne ljude svih kinoteka u „eks-Ju“ regionu.

To su Filmski arhiv Republike Slovenije, Slovenska kinoteka, Hrvatski filmski arhiv, Kinoteka Bosne i Hercegovine, Crnogorska kinoteka, Kinoteka na Makedonija i Jugoslovenska kinoteka kao Srpski filmski arhiv.

Na otvaranju Festivala nitratnog filma biće prikazana napokon završena Druga strana vetra (2018) u režiji Orsona Velsa, koji je bio i scenarista, sa glumicom i svojom životnom partnerkom, Ojom Kodar. 

„Čast nam je da prikažemo ovo delo velikana svetske kinematografije, čija je premijera bila u Veneciji, a Kinoteka je ljubaznošću 'Netfiksa' dobila priliku za ekskluzivnu bioskopsku projekciju“, rekao je Pantelić, dodavši da je film sniman sedamdesetih godina na Jadranskom moru, u blizini Hvara, ali Vels nije uspeo da ga montira. Kompanija „Netfliks“ i producenti Frenk Maršal i Filip Jan Rajmza, uz pomoć reditelja i glumca u filmu Pitera Bogdanoviča, došli su do negativa i dovršili film prateći autorove zamisli.

70 filma za 70 godina 

Upravnik Arhiva kinoteke i umetnički direktor Festivala nitratnog filma Aleksandar Saša Erdeljanović najavio je da se 21. izdanje festivala održava od 6. do 16. juna pod sloganom „70 filmova za 70 godina“.

Festival tradicionalno počinje 6. juna na dan održavanja prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu – u kafani „Zlatan krst“ u Beogradu 1896. godine. Tokom deset dana publika će videti ostvarenja iz oko trideset svetskih filmskih arhiva, kinoteka i srodnih institucija, a festival će ugostiti oko 40 uglednih gostiju.

„Program je više nego reperezentativan i zanimljiv. Obuhvata filmove različitih žanrova, od postanka kinematografije do početka sedamdesetih godina prošlog veka“, istakao je Erdeljanović, i naveo neka od velikih rediteljskih imena kao što su Ernst Lubič, Viljem Diterle, Georg Vilhelm Pabst, kao i Dziga Vertov, Dino Rizi, František Vlačil, Frenk Borzejdž, Evald Andre Dipon, Mario Soldati, Kendži Mizoguči...

Biće prikazani Tajna Abea X/Iza oltara (1927), Zabranjeni raj (1924), Fado, istorija jedne pevačice (1948), Tajanstvene dubine (1949) i drugi.

Erdeljanović je najavio i tradicionalni program starih, retkih i do sada nepoznatih ostvarenja o Srbiji i Jugoslaviji. Među njima je restaurisani dokumentarac Svečana poseta kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije Crnoj Gori i Dalmaciji, u režiji Koste Novakovića.

Zahvaljujući Gosfiljmofondu – Ruskoj kinoteci, Kraljevskoj kinoteci iz Belgije i Makedonskoj kinoteci, biće prvi put prikazani 1914/1915/1916: Srpska vojska nastavlja put u otadžbinu (1916), Pobeda Istočne armije (1918), Od Save do Vardara (1931).

Amaterski filmovi iz međuratnog razdoblja 

Prvi put uvršten je i format trake devet i po milimetara. Reč je o amaterskim filmovima iz međuratnog razdoblja. Mnoge bogate porodice snimale su svoje proslave i društvena okupljanja, pa će se na velikom platnu pojaviti Slobodan Jovanović, Isidora Sekuluć, Geca Kon i druge značajne ličnosti. 

Projekcije i programi će se održavati u obe sale Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj 11, i u Uzun Mirkovoj 1. Erdeljenović je pomenuo i nedavno održanu retrospektivu srpskog filma u Kini.

„U Kineskom filmskom arhivu prikazali smo deset značajnih srpskih ostvarenja, od Karađorđa do filma Lepa sela lepo gore. Program je postigao veliki uspeh. Imali smo u proseku po 450-500 gledalaca i zanimljive razgovore s publikom nakon projekcija. Ovom retrospektivom nastavili smo dobru saradnju sa kineskom kinotekom“, izjavio je Erdeljanović.

Novi ciklus digitalnih restauracija filmskih klasika

Direktor Jugoslovenske kinoteke najavio je još jedan događaj u okviru proslave jubileja. „Na veliko zadovoljstvo nas u Kinoteci, ali i publike i autora koji su stvarali našu kinematografiju, 6. juna ćemo zajedno sa svojim partnerom na projektu Vip Kinoteka  kompanijom 'Vip mobile' predstaviti novi ciklus digitalnih restauracija srpskih filmskih klasika, koji će, kao i u prvom ciklusu, obuhvatiti deset ostvarenja“, izjavio je Pantelić. 

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović saopštio je da će i letnji repertoar Kinoteke biti u znaku jubileja.

„Od kraja juna do početka septembra, tokom 70 dana prikazaćemo 70 domaćih i 70 stranih filmova, po jedan iz svake godine. Kao poklon publici projekcije domaćih filmova, od 18 časova, biće besplatne. Strani filmovi će se prikazivati u terminima od 20.30 časova“, rekao je Vujović.

I kupci junskog broja časopisa „Kinoteka“,  dobiće poklon – jedno od di-vi-di izdanja Kinoteke. Vujović je saopštio da je Kinoteka upravo obaveštena da će predstojeći festival „Il Cinema Ritrovato“ u Bolonji, koji važi za kinotečki Kan, prikazati restaurisanu verziju filma Skupljači perja, Aleksandra Saše Petrovića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару