„Fest tranzicije“

„Iza nas je dobar i korektan festival“, zaključili su predstavnici i organizatori Festa. Naglasili su da je 47. Fest ponudio publici veliki broj sjajnih naslova, da je takmičarski program festivala ove godine bio najbolji od kada je uveden ali i da je za ovu manifestaciju neophodan veći budžet.

U samoj završnici ovogodišnjeg izdanja festivala, o dometima 47. Festa govorili su umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, predsednik Odbora Festa Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora festivala, Damir Handanović, direktor „Cebefa" u čijoj se organizaciji Fest održava, i Darija Bajić Božović, izvršni producent Festa.

„Potreban nam je veći budžet za Fest u budućnosti, jer njegove potencijale ova kulturna sredina treba da iskoristi“, rekao je umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić na konferenciji za novinare u Kombank dvorani.

„Ovogodišnje izdanje festivala bi nazvao 'Festom tranzicije' na putu ka sistemskom rešenju problema koje je Fest imao ranije kada je od revije filmova postajao takmičarski festival“, rekao je Karl i dodao da je okvir Festa, koji je inicirao Jugoslav Pantelić pre četiri godine, nepovratan proces. 

„Sada je na nama da vidimo kako neke stvari koje moraju da se unaprede i srede učinimo boljim u narednom periodu. Želja nam je da se na mapi regiona Fest mapira kao najznačajniji filmski festival. To neće moći da se desi preko noći, ali siguran sam da je takmičarski program festivala ove godine bio najbolji od kada je uveden. Dobro smo pozicionirali revijalni program Festa sa najatraktivnijim naslovima u Centru Sava, a takmičarski program, gde se susreću prošlost i budućnost festivala u Kombank dvoranu“, naveo je Karl.

Jugoslav Pantelić je napomenuo da će 47. Fest pamtiti po izuzetnim filmovima, gostima i situacijama koje su se dešavale u toku festivala. 

Fest kao filter za filmove 

„Ovo je još jedan Fest koji je ponudio publici veliki broj sjajnih naslova. Ima puno filmova koji treba da budu otkriveni od distributera. Stalno apelujem na urednike filmskih programa različitih televizija da treba da gledaju filmove na Festu koji nisu otkupljeni za biskopsku distribuciju. Prikazivanje na Festu je već neki filter za te filmove, jer je neko prepoznao da je to ostavrenje dobro. Žao mi je što urednici filmskih programa ne gledaju takve filmove na Festu“, rekao je Pantelić i dodao da nije sramota za domaće distributere da otkupe neki film koji je publika prepoznala na Festu.

„Takav pristup im je klasična ušteda truda, jer ne moraju da tragaju za filmovima. Imam osećaj da publika počinje da mi veruje, jer ljudi kupuju karte za filmove u kojima nema velikih filmskih zvezda... Mi koji stvaramo program festivala smo samo provodnici filmova od njegovih autora do beogradske publike", kaže Pantelić.

Damir Handanović je zahvalio svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji Festa i svim posetiocima projekcija festivala.

„Zahvalio bih se i svim ljudima iz 'Cebefa' koji su u prethodnih deset dana dali sve od sebe da Fest bude bolji od prošlogodišnjeg izdanja festivala. Suguran sam da će Fest sledeće godine biti bolji od ovog o kome danas pričamo“, izjavio je Handanović. Darija Bajić Božović je dodala da je do 28. februara, prodato 80 hiljada karata za Fest.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару