среда, 17.11.2010, 15:01 -> 16:19
štampajImunitet jača od ribljeg ulja
Zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina korisnih za srce i krvne sudove, ali i oči, kožu i imunitet, riblje ulje približava se vrhu top-liste eliksira. Ipak, uprkos uvreženom mišljenju, riblje ulje izgleda nema očekivani uticaj na poboljšanje mentalnih funkcija.
Lista korisnih svojstava ribljeg ulja je prilično dugačka. Nutricionisti najčešće pominju blagotvoran uticaj na srce i krvne sudove jer je reč o moćnom borcu protiv povišenog holesterola.
Takođe, brojni dokazi ukazuju na to da je riblje ulje veoma korisno u slučajevima lošeg imuniteta, infekcija, oštećenja makule (dela mrežnjače), kožnih problema poput psorijaze i pojave akni, ali i depresije i anksioznosti. Većina pomenutih korisnih svojstava ribljeg ulja pripisuje se omega-3 esencijalnim masnim kiselinama. Neke vrste ribe sadrže veću količinu tih korisnih materija, a najveće količine zabeležene su kod skuše, pastrmke, haringe, tune, lososa.
Dijetolozi kao važnu osobinu ribljeg ulja ističu i pomoć u procesu gubitka viška kilograma. Tim stručnjaka sa Univerziteta Južne Australije sproveo je istraživanje koje je potvrdilo da to ulje poboljšava učinak vežbi pri topljenju masnih naslaga.
Redovnim unosom imunitet dobija neophodnu potporu u odbrani od prehlada i gripa.
Sa druge strane, uprkos uvreženom mišljenju, riblje ulje izgleda ne poboljšava mentalne funkcije.
Brojne ranije studije ukazivale da osobe koje konzumiraju više ribljeg ulja bolje mentalno funkcionišu i da su pod manjim rizikom od demencije.
Britansko istraživanje je obavljeno na 748 muškaraca i žena u sedamdesetim godinama, od kojih niko pre njegovog početka nije patio od demencije niti imao neki drugi mentalni poremećaj.
Ispitanici su tokom dve godine konzumirali 200 miligrama EPA i 300 miligrama DHA masne kiseline (dva glavna sastojka omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja) ili su dobijali placebo kapsule koje su sadržale maslinovo ulje.
Tokom tog perioda nije bilo nikakvih promena kognitivnih funkcija kod predstavnika bilo jedne bilo druge grupe, pokazali su testovi koji su obavljeni na početku i na kraju istraživanja, ističu stručnjaci Škole za higijenu i tropsku medicinu u Londonu.
Vođa istraživanja Alan Dangor napominje da je reč o najvećoj i najdužoj studiji koja se bavila odnosom unosa omega-3 masnih kiselina i mentalnih funkcija starijih ljudi.
Britanski stručni tim naglašava da nalazi ne isključuju mogućnost da ljudi mogu da doprinesu očuvanju svojih kognitivnih sposobnosti svakodnevnim uzimanjem kapsula omega-3 masnih kiselina tokom perioda dužeg od dve godine.
Najavljujući nova ispitivanja, britanski stručnjaci ističu da se ne bi trebalo osloniti isključivo na dodatke ishrani, već određeni deo masnoća unositi redovno iz ribljeg mesa.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар