Читај ми!

Krompir jeste bogat ugljenim hidratima, ali nije „potpuni negativac“

Krompir je poslednjih godina dospeo na crne liste zbog reputacije da izaziva skok šećera i insulina u krvi. Ipak, stručnjaci ističu da ovo povrće nije „potpuni negativac“ jer sve zavisi od sorte, ali i načina na koji se priprema.

Кромпир јесте богат угљеним хидратима, али није „потпуни негативац“ Кромпир јесте богат угљеним хидратима, али није „потпуни негативац“

Omiljena namirnica mnogih – krompir – na trpezi se nalazi u obliku brojnih jela od ovog povrća, a čips je odavno postao nezaobilazan deo druženja.

Međutim, poslednjih godina stekao je su lošu reputaciju jer zbog sve učestalije insulinske rezistencije i dijabetesa, mnogo se govori o namirnicama koje povećaju nivo šećera i insulina u krvi.

Ukoliko učestalo unosimo namirnice bogate ugljenim hidratima, a naročito prostim šećerima, možemo povećati rizik od dijabetesa.

„Zavisi od vrste krompira i načina na koji ga pripremate“, kaže dr Kristin Boš, profesorka Škole za hranu i ishranu Univerziteta u Lidsu.

Prema njenim rečima, iako običan krompir izaziva veći skok šećera u krvi od slatkog krompira (batata), on je vredan izvor ugljenih hidrata – ključnih makronutrijenata.

Krompir takođe sadrži vlakna i polifenole, koji usporavaju varenje, obezbeđujući dugotrajan osećaj sitosti.

Međutim, nisu svi krompiri isti. Žute i rozikaste sorte obično uzrokuju manji skok šećera u krvi u poređenju sa belim krompirom koji je brašnjavijeg ukusa, što i ukazuje na veći sadržaj skroba.

Profesorka Boš ističe da uklanjanje kore sa krompira smanjuje njegove zdravstvene prednosti: „Krompir od 150 grama sadrži oko dva grama vlakana, ali kada se oljušti, to pada na svega jedan gram. Odbačeni omotač krtole takođe sadrži veću koncentraciju polifenola“.

To će biti lakše izvodljivo kada spremamo mladi krompir, kod starijeg dolazi u obzir pečenje i  kuvanje u ljusci.

Od načina na koji termički obrađujemo i pripremamo krompir zavisiće i njegov uticaj na zdravlje.

Hrana koja se brže razlaže u šećer ima tendenciju da izazove oštrije skokove šećera u krvi. Pire krompir može brže povećati nivo šećera u krvi nego čitav krompir sa korom.

Savet profesorke Boš za pripremu krompira kako bi se izbegli skokovi šećera i insulina je da ga obarite i pustite da se ohladi.

„Bilo da ih potom jedete hladne ili podgrejane, ovo će smanjiti njihov glikemijski indeks (koji rangira hranu na osnovu toga koliko brzo podižu nivo šećera u krvi) za 30-40 odsto“, objasnila je dr Boš.

Takođe, studije su pokazale da konzumiranje krompira samostalno ne povećava rizik od dijabetesa. Međutim, priprema sa puno pavlake, putera ili ulja može imati negativne efekte.

„I ako se ne prejedate, biće u redu“, poručila je profesorka Boš ljubiteljima krompira.

недеља, 27. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом