уторак, 08.04.2025, 12:00 -> 12:10
Извор: РТС, draxe.com
Zašto je u rano proleće važno da jedemo mlado povrće
Proleće je simbol novog početka, podstiče aktivnosti u prirodi a nudi i obilje svežih proizvoda nakon zimske ušuškanosti. Voće i povrće je svežije i dostupnije. Uključivanje svežeg prolećnog povrća u svakodnevne obroke neće samo povećati unos hranljivih materija, već će sigurno obogatiti ukus salatama, sendvičima, predjelima...

Mlado povrće što češće treba da se nađe na trpezi, a među njima su preporuljivi nezaoblazna šargarepa, zatim špargla, grašak...
Rotkvice
Rotkvice su omiljene zbog svoje hrskave teksture i osvežavajućeg ukusa, što ih čini odličnim prolećnim povrćem za salate i sendviče.
Rotkvice su niskokalorične i bogate antioksidansima. Takođe sadrže dobru količinu vlakana, što čini da se osećate sito posle obroka, uz podstrek probavnom sistemu.
Rotkvice možete jesti sirove ili ukiseliti.
Spanać
Spanać kao lisnato zeleno povrće, prepuno je vitamina i minerala, što pruža brojne zdravstvene prednosti. Veoma je bogat vitaminom K, vitaminom A, vitaminom C, gvožđem i folnom kiselinom.
Sadrži moćne antioksidante, pomaže u jačanju zdravlja srca i podstiče zdrav imuni sistem.
Spanać se može jesti sirov u salatama ili kuvan u jelima, kao što su testenine, kapame, proja, pita…
Šargarepa
Šargarepa, jedno je od najpopularnijih prolećnih povrća, je veoma hranljiva, a posebno korisna zbog sadržaja vlakana; plus, bogata je vitaminom A, koji je od koristi za imunitet, zdravlje očiju, reproduktivno zdravlje kože i snagu kostiju.
Iako je narandžasta boja njihova prepoznatljiva, šargarepu možemo naći u raznim bojama.
Šargarepa može da se peče, kuva, peče ili jede sirova kao zdrava užina.
Takođe se od nje mogu praviti ukusni sokovi, turšija, dok je neki vole kao kandiranu poslasticu.
Artičoke
Artičoke imaju jedinstven orašasti i blago slatkast ukus i mogu se spremati na pari, kuvati ili pržiti, a imaju i niz zdravstvenih prednosti.
Bogate su antioksidansima, jačaju zdravlje srca i dobar su izvor vlakana, folata i vitamina C i K.
Kada birate artičoke, odlučite se za najteže i najčvršće, zdrave zelene boje i zatvorenih latica. Pokušajte da ih dodate u salate, supe, jela od testenina, omlete i sosove.
Špargla
Špargle su popularno prolećno povrće koje praktično ne sadrži masti, a ima veoma malo kalorija. Špargla je bogata vlaknima, vitaminom K i vitaminom A.
Osim toga, špargla ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva i služi kao prirodni diuretik koji podstiče detoksikaciju.
Kada kupujete špargle, proverite njihovu svežinu tako što ćete se uveriti da će pući kada ih savijete.
Možete ih peći ili kuvati na pari, a mogu se jesti i sirovo ili kao kisele u salati uz dodatak belog luka.
Mladi grašak
Svež zeleni grašak je pravo prolećno povrće. Slatkog i delikatnog ukusa, mogu se dodati na dugačku listu recepata za brojna jela.
Grašak je odličan izvor biljnih proteina. Jedna šolja sadrži skoro devet grama proteina. Grašak je takođe bogat vlaknima i vitaminima A, C i K.
Grašak se može jesti sirov ili kuvan, a odličan je u salatama, supama ili kao prilog i u varivima pa i namazima.
Cvekla
Cvekla je odlična u kombinaciji sa drugim prolećnim povrćem. Ona je bogata antioksidansima, vitaminima A i C koji mogu poboljšati atletske performanse i kognitivne funkcije.
Cvekla se odavno koristi za poboljšanje srčane slabosti, protiv toksičnosti jetre, razdražljivosti i anksioznosti.
Cvekla se može peći, kuvati ili seckati i jesti sirova u salatama.
Takođe je odličan dodatak smutijima, sendvičima, i jelima od testenina.
Postoji mnogo načina da dodate prolećno povrće u svakodnevnu ishranu, od najjednostavnijih salata i supa, preko variva od kuvanog povrća ( samostalno ili u kombinaciji) pa do toga da ga dodajete u ukusna jela, jer se odlično slaže uz svaku vrstu mesa.
U slučaju da želite da preskočite meso, prolećno povrće je odličan izbor i kao grilovano, i u vidu raznih čorbica.
Коментари