Читај ми!

Počelo kliničko ispitivanje prve vakcine protiv raka pluća

Testiranje prve vakcine protiv raka pluća stiglo je do faze provere efikasnosti na pacijentima. Kliničko ispitivanje je počelo i odvijaće se u sedam zemalja širom sveta. U prethodnim etapama razvoja, pokazalo se da mRNK vakcina ima potencijal da spase hiljade života – da ubije maligne ćelije i spreči bolest da se vrati.

Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka u svetu i odnese oko 1,8 miliona života svake godine. Posebno su niske stope preživljavanja kod onih kod kojih je otkriven u uznapredovalim oblicima bolesti i kada se tumori prošire.

Brojna istraživanja prethodnih decenija bila su usmerena na borbu protiv raka pluća. Najnoviji napori na tom polju doneli su napredak i stručnjaci testiraju vakcinu koja daje instrukcije telu da lovi i ubija ćelije tog raka, a zatim ih sprečava da se vrate.

Poznata kao BNT116, vakcina je delo stručnjaka „Bajonteka“ (BioNTech), a usmerena je na lečenje najčešćeg raka pluća – oblika poznatog kao NSCLC (non-small cell lung cancer).

Prva faza kliničkog ispitivanja, prvo ispitivanje vakcine BNT116 na ljudima, pokrenuta je na 34 istraživačke lokacije u sedam zemalja: Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Turskoj.

Velika Britanija ima šest lokacija, lociranih u Engleskoj i Velsu, pri čemu je prvi britanski pacijent koji je primio vakcinu dobio svoju početnu dozu u utorak.

Oko 130 pacijenata – od ranog stadijuma pre ikakvih operacija ili radioterapije, do kasnih stadijuma bolesti i karcinoma koji se vraćao – predviđeno je za primanje ove imunoterapije. Od toga oko 20 će biti iz Velike Britanije.

Vakcina koristi mRNK metodu imunizacije, sličnu onoj koja je korišćena u vakcinama za kovid 19, i funkcioniše tako što se imunološki sistem izlaže tumorskim markerima raka kako bi pripremio telo da se bori protiv malignih ćelija tog tipa raka.

Cilj je da se ojača imunološki odgovor osobe na rak, a da zdrave ćelije ostanu netaknute, za razliku od hemoterapije.

„Sada ulazimo u ovu veoma uzbudljivu novu eru kliničkih ispitivanja imunoterapije zasnovane na mRNK da bismo istražili lečenje raka pluća. Možete odabrati specifične antigene u ćeliji raka, a zatim ih ciljati. Ova tehnologija je sledeća velika faza lečenja raka“, rekao je profesor Sjau Ming Li, onkolog i konsultant Fondacije univerzitetskih bolnica u Londonu i vođa tima koji u Velikoj Britaniji sprovodi ispitivanje ove vakcine.

Prvi pacijent koji je dobio vakcinu u Velikoj Britaniji u utorak je primio šest injekcija u razmaku od po pet minuta u ustanovi za klinička istraživanja Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja.Svaka vakcina imala je različite RNK sekvence.

Vakcinu će dobijati i narednih šest nedelja u razmaku od sedam dana, a zatim na svake tri nedelje tokom 54 nedelje.

„Nadamo se da će ovakav plan terapije zaustaviti vraćanje bolesti jer se kod obolelih od raka pluća, čak i nakon operacije i zračenja, on vraća. Već 40 godina radim na istraživanju raka pluća. Kada sam počinjao, tokom devedesetih godina, niko nije verovao da hemioterapija deluje. Sada znamo da oko 20-30 odsto pacijenata preživi i sa četvrtim stadijumom uz imunoterapiju i sada želimo da poboljšamo te stope preživljavanja. Stoga se nadamo da bi ova mRNK vakcina, pored imunoterapije, mogla pružiti dodatni podsticaj. Nadamo se da ćemo preći na drugu fazu, pa treću, a zatim se nadamo da će postati standard nege širom sveta i spasiti mnogo pacijenata sa rakom pluća“, rekao je profesor Li.

U ispitivanju prve vakcine protiv raka pluća u svetu, čak revolucionarne kako je neki stručnjaci nazivaju, učestvovaće pacijenti koji ispunjavaju kriterijume kliničkog istraživanja.

Lord Valans, ministar nauke Velike Britanije, pozdravio je pokretanje ispitivanja vakcine protiv raka pluća: „Ovaj pristup ima potencijal da spase živote. Podržavamo naše istraživače da budu sastavni deo projekata koji razvijaju revolucionarne terapije, poput ove“.

субота, 24. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару