Читај ми!

Operativnim zahvatom koji je prvi put izveden u Srbiji, hirurzi Urgentnog centra vratili nadu pacijentkinji oboleloj od karcinoma

Tim lekara Urgentnog centra Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije spasio je život ženi oboleloj od karcinoma pankreasa, kompleksnim hirurškim zahvatom. Operacija se primenjuje u malom broju svetskih centara, a u Srbiji je izvedena prvi put.

Najteže je ostavila iza sebe, a ispred šezdesetsedmogodišnje Milje Savić je ono zbog čega nije bilo odsutajanja. Kod kuće je čekaju tri ćerke i šestoro unučadi.

Oporavak posle teške operacije, koju su u Urgentnom centru uradili 24. oktobra, je išao dobro, i spremna je za odlazak. Kratko će još biti u Opštoj bolnici u Kraljevu, a onda sa svojom porodicom.

„Ja sam zadovoljna, kako sam teško bila, i kako je ovo prva operacija na svetu, zadovoljna sam sa doktorom, i sa njegovom naukom, da se još više uči. Treba cela Srbija da bude zadovoljan što imamo takvog doktora“, kaže Milja Savić iz Vrnjačke Banje.

Ovo nije prva ovakva operacija u svetu kako kaže baka Milja, ali jeste u Srbiji. Na čelu tima hirurg – doktor Miloš Bracanović.

„EplBaj operacija je operacija koja se izvodi u vrlo malom broju, a i za svetske centre je raritet. Izvodi se kod pacijenata sa uznapredovalim karcinomom tela pankerasa, i koji je zahvatio i glavno celijačno stablo, odakle polaze arterije koje ishranjuju jetru, želudac, slezinu i pankreas, i uglavnom ti pacijenti nisu imali dalju perskeptivu u lečenju“, objašnjava dr Bracanović.

„Mi smo uz prethodnu dobru radiološku procenu, koju smo imali sa našom radiološkom službom, i uz jednu procenu koju smo uradili, imali mogućnost da svedemo postoperativne komplikacije na minumim. Onda smo pacijentkinju operisali, izvadili tumor i tom operacijom izvadili veći deo pankreasa, skoro ceo želudac, slezinu, pripadajuće limfne čvorove, i rekonstruisali celu glavnu venu, naravno, rekonstrukciju celog digestivnog trakta, nakon toga“, dodaje dr Miloš Bracanović, hirurg Urgentnog centra UKC Srbije.

Skoro šestočasovna operacija izvedena je u novoj sali Urgentnog centra i sa nasjavremenijom opremom i stručnjacima, od anesteziologa i radiologa, sestara – i naravno hirurga.

„Za ovo je potrebno dosta prethodnog rada da bi se došlo u mogućnost da se uradi ovako nešto“, napominje hirurg.

Da unučad jedva čeka da baka Milja stigne kući, svedoče i pozivi dok smo bili u Urgentnom centru, sve vreme je zvonio mobilni telefon. A da je i operacija uspešno prošla, potvrđuje dobar apetit.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи