Читај ми!

Testenina ne goji, vratite je u jelovnik – kažu istraživači

Kako se navodi u najnovijim istraživanjima, ako vam je u ishrani testenina na meniju, ne treba da brinete, jer ona ne goji. Većina ljudi koja odluči da drži dijetu, prvo izbaci testenine iz svog dnevnog jelovnika. Da li su to činjenice ili mitovi da testenina goji, objasnili su istraživači u svojim studijama.

Тестенина не гоји, вратите је у јеловник – кажу истраживачи Тестенина не гоји, вратите је у јеловник – кажу истраживачи

Recimo mit je da testenine ne sadrže kalorije, mit je da testenina goji, a porcija testenine sadrži oko 300 kalorija.

Treba istaći da testenine ne sadrže masti i da je osnovni ugljeni-hidrat u mnogim kulturama. Pošto je rafinisani ugljeni-hidrat, može da utiče na težinu tela“, navele su autorke studije Liza Sanders i Džoan Slavin u studiji objavljenoj u MDPI.

U svojim istraživanjima došle su do zaključka da „obrasci ishrane sa visokim sadržajem testenine nisu povezani sa predispozicijom da ljudi budu gojazni. Istakle su da nisu našle nikakvu vezu između toga koliko su ljudi konzumirali testenine i njihove šanse da budu gojazni.

Testenina može biti zdrava u ishrani i po istraživanjima neće doprineti višku kilograma, kapo ni gubljenju istih“, naveo je tim nutricionista.

U istraživanjima akcenat je bio na testeninama od belog brašna, dok testenine od celog zrna, od jaja i pirinča, kao i bezglutenske, nisu ušle u program studije.

Kako su navele autorke studije Lisa Sanders i Džoan Slavin testenina se nepravedno meša sa namirnicama poput belog hleba, pirinča i krompira.

Klinička ispitivanja pokazuju da ona ima niži glikemijski odgovor u poređenju sa sličnim skrobnim namirnicama, kao što su pirinač, krompir, hleb i rezanci“, navele su one.

Način na koji kuvate i služite testeninu može uticati na vaš struk više od same hrane, sugerišu nutricionisti. Kuvanje testenine menja strukturu skroba da bi se lakše svario.

Trebalo bi je kuvati „ al dente“, jer se deo skroba zadržava u nekuvanoj testenini koja se teže razlaže u glukozu u sistemu za varenje i zato je manje verovatno da utiče na nivo šećera u krvi.

Bez obzira da li jedete špagete ili makarone, nema razlike, jer količina kalorija zavisi od količine testenine koju pojedete. Jedina razlika je u debljini i obliku testenine. Kažu da je najlakše jesti špagete.

петак, 22. новембар 2024.
9° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње