Читај ми!

Aplikacijom do prevencije – koliko je važno praćenje koncentracije alergena u vazduhu

Iako je proleće za mnoge najlepše godišnje doba, buđenje prirode i cvetanje biljaka zbog sve veće koncentracije alergena u vazduhu postaju noćna mora. U digitalnom vremenu i sa novim tehnologijama, mogu da se preduprede neželjene situacije.

Aplikacija xEco (extreme ecology), koja je u funkciji od prošle godine, pokazuje podatke o merenju koncentracije alergena 25 vrsta biljaka u vazduhu.

Pomoću te aplikacije mogu se proveravati podaci o alergenima (indeks zasićenosti vazduha alergenima) sa 25 lokacija u Srbiji. Pristup podacima je omogućen svima.

„Preko Portala otvorenih podataka koji je uspostavila Vlada Srbije, ti podaci su dostupni svima. Ja sam zapravo samo napravio jedan okvir koji simplifikuje i ljudima na vrlo jednostavan, prihvatljiv i lak način prikazuje koje su koncentracije alergenog polena u vazduhu", rekao je autor aplikacije Dejan Lekić.

Pošto je sada sezona cvetanja drveća, aplikacija pokazuje podatke da su trenutno povećane koncentracije polena najčešće tise, breze, lipe…

Novi Beograd i Zvezdara su dve lokacije merenja u glavnom gradu. Lekić smatra da je, kako je rekao, pošto imaju radijus od pedesetak kilometara, to dovoljno da se prikaže realna situacija sa koncentracijom alergena. Ipak, dodaje, koncentracija alergena je i sezonska pojava.

„Tako do maja imamo pojavu polena drveća, zatim dolazi polen trava i na kraju polen korova, koji izaziva najveći broj problema, imajući u vidu da u porodicu korova spada i ambrozija", rekao je Lekić.

„Ljudi koji imaju problema sa zdravljem, na sve pojave, povećanog zagađenja i alergenog polena – reaguju negativno", dodaje.

Lekić ističe da je ideja korišćenja aplikacija kao što je xEco, da se ljudima informacije o kvalitetu vazduha i polenu predstave, kako bi se delovalo preventivno.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи