Читај ми!

Za pravo čišćenje organizma nije dovoljno samo promeniti način ishrane

U zimsko vreme, tokom slava i praznika, karakteristična je i bogata trpeza, pa bi nakon prejedanja trebalo da sledi čišćenje organizma. Ipak, to ne znači da se tokom čišćenja ne jede ništa, već da se pažljivo bira ono što će proces detoksikacije pomoći, i da se izbegne ono što ovaj proces usporava. O pravilima koja podrazumeva detoks u RTS Ordinaciji detaljno je govorio nutricionista Strahinja Kukić.

Signale da nam je potrebna detoksikacija organizam nam sam šalje, ali je potrebno te signale pravilno čitati. Nutricionista Strahinja Kukić je zato govorio upravo o tim signalima.

„Nadutost, problemi sa želucem, oticanje, umor, razdražljivost, nesanica – sve su to u stvari simptomi intoksikacije“, i dodao da stres takođe povećava intoksikaciju.

Recimo, kako je slikovito objasnio nutricionista, čovek koji za vreme obroka odgovara na SMS poruke, zakasnele mejlove jede pod stresom i tada praktično zaustavlja varenje.

„Pre svega zaustavljeno je lučenje pljuvačke, koja je jako važna i zanemarena“, napominje Kukić.

Podsetio je da je žvakanje prva faza varenja, a da se u pljuvački nalaze svi važni enzimi i da je zbog toga važno dobro žvakati hranu. Ali, da bi uopšte došlo do lučenja pljuvačke, potrebno je prvo smanjiti hormon stresa, odnosno smiriti se pre obroka.

Preporučuje da za smirivanje uradimo vežbu sporog disanja prilikom koje tri sekunde udišemo, pa šest sekundi izdišemo. Kaže da će ovakvo disanje stimulisati sistem za varenje i pokrenuti enzime.

Drugi način je da stavimo ruke pod hladnu vodu ili se umijemo hladnom vodom i na taj način smirimo sistem i spustimo hormon stresa. Podseća da ovo nije novost. „Ljudi su to i pre znali i zato je postojala molitva pre jela – skupi se cela porodica u ljubavi zahvale se na hrani i sednu zajedno i jedu uz dobre vibracije, uz dobre odnose“.

Još jedna vrsta prave detoksikacije, takođe stara i tradicionalna metoda, jeste post.

Mlaka voda posle buđenja

Nutricionista savetuje da se prvo isperu usta, i predlaže da to uradimo pomoću kašičice ulja, kokosovog, lanenog, maslinovog ili nekog drugog. Nakon mućkanja ulja u ustima, ispljunemo ga i na taj način u stvari stimulišemo lučenje pljuvačke, a mikroorganizme koji su se u toku noći nakupili u ustima praktično zarobimo u masti i ispljununemo ih.

Mlaka voda se popije tek nakon ovog mućkanja, jer će tada topla voda hidrirati debelo crevo, što je, kako navodi, takođe jako važno. 

Spavajte najmanje sedam i po sati

„U suštini, sedam i po sati spavanja je ključ detoksikacije i inače. Čak i kad se ne vodi računa o hrani perfektno – ovo će opet pomoći, zato što se uveče luče prirodni hormoni koji nas detoksikuju i smanjuju nam 'rđanje'“, ovako je objasnio funkconisanje melatonina, ali i hormona rasta, koji nam daje mladoliki izgled i oporavlja nas, ali pod uslovom da je insulin nizak, što znači da niste večerali kasno uveče.

Ako niste jeli kasno uveče, tada će biti efekta ovih tzv. noćnih hormona na oporavak, ali kasna večera sprečiće ove procese, podseća nutricionista. 

Umereno vežbanje

Preporuka je da to bude lagana šetnja koja prija, da se ne biste osećali iscrpljeno nakon fizičke aktivnosti. 

Jedite sezonsku hranu

Iako neko može da pomisli da zimnica nije sezonska hrana, gost RTS Ordinacije podseća da je upravo kiseli kupus sezonska hrana u ovo doba godine, baš kao i cela zimnica.

Vreme posta je idealno da se izvrši detoksikacija, a preporučuju se namirnice koje rastu na podneblju na kom živimo.

Kuvajte bez dodatka masnoće

Detoksikacija jeste prilika da se malo odmori od masnoća, s obzirom na to da se na ovim prostorima jede masnija hrana inače.

Boravite na svetlosti najmanje pola sata u kontinuitetu

„Ovo se preporučuje zbog neophodnog vitamina D, ali i zbog balansiranja unutrašnjeg sata, odnosno da bi se pomenuti 'noćni hormoni' – hormon rasta i melatonin izlučili – naš unutrašnji sat mora da bude 'naštiman', navijen kako treba“, objasnio je nutricionista Strahinja Kukić, i dodao da će pola sata na dnevnoj svetlosti pomoći čak i onda kada je oblačno vreme. 

Sauna, tursko kupatilo i toplo–hladno tuširanje

Sve ovo osim što čisti pomoću znojenja, s druge strane pokreće limfu za čije kretanje Strahinja kaže da je ključno u podizanju imuniteta.

Šta šteti a šta pomaže tokom detoksikacije? 

Iako je poznato da u procesu detoksikacije treba izbegavati namirnice kao što su grickalice, keks, slatkiši, brza hrana, alkohol, a naročito alkohol u večernjim časovima, baš kao i sokove, bilo da su šećereni ili oni tzv. bez šećera, margarin i majonez, baš kao i mleko, mesne prerađevine i rafinisano ulje.

Za razliku od ovih štetnih namirnica u procesu detoksikacije, postoje i one čija se konzumacija preporučuje kada želite detoksikaciju.

Pre svega su to biljke bogate hlorofilom, kao što su spanać, rukola, peršun, blitva, kupus, brokoli i sve što je zeleno zapravo čisti naš organizam.

„U stvari, to će nam pomoći da očistimo teške metale iz organizma koji se znaju nakupiti u debelom crevu i tamo praviti probleme sa patogenima“, objasnio je Strahinja Kukić. 

Đumbir je odlična biljka za detoksikaciju, bilo da se koristi kao svež ili samleven, odnosno u začinskoj varijanti. Ipak u njegovoj konzumaciji za neke ljude je potrebno da budu oprezniji.

„Đumbir će stimulisati žučnu kesicu i podstaći nam varenje masnoće, pa je zato potrebno da ljudi koji imaju problem sa žučnom kesicom – polipima, kamenjem i slično, oprezno konzumiraju đumbir“, savetuje Strahinja i dodatni oprez u korišćenju đumbira preporučuje ljudima sa povišenim krvnim pritiskom, kao i onima koji imaju problem sa koagulacijom krvi i trombozom, odnosno krvnim ugruškom u nekom delu tela.

Savetuje da svakako ne treba preterivati sa količinom đumbira, već da je recimo za jednu salatu ili sok, dovoljno iscediti jedan centimetar đumbira, te da nije potreban koren cele biljke za jedan obrok ili sok.  

Kim, komorač i anis – „U suštini, to su karminativi, a to su biljke koje stimulišu izbacivanje gasova iz sistema“, dodaje Kukić.

Kumin, korijander – su biljke koje su enzimi. „Enzimi su kao neke makazice koje cepaju hranu koju unesemo u sistem i prave je takvom da bude hemijski prihvatljiva nama, i da bolje vari“, objašnjava nutricionista.

Namirnice bogate polifenolima – kakao, borovnice, kupine, masline, ali i crna čokolada. Od svega ovoga u zimskom periodu najviše se preporučuje kakao, i to nekoliko sati posle obroka, u mlakoj vodi.

„To je užina, znači nema potrebe ništa drugo. Dobro, može se kašičica meda dodati i to je užina“, napominje Kukić.

Začini poput karanfilića, majčine dušice, ruzmarina, origana, kurkume se takođe preporučuju za detoks kao antioksidanti, koji utiču da se smanje procesi rđanja u digestivnom sistemu i u krvnim sudovima.   

Omega tri masne kiseline – pastrmka, štuka, šaran, bela riba.

Ove masne ribe i ribe s našeg podneblja, posebno divlje ribe su najbolji izbor. „Čime se hrani riba – takve masnoće će i imati. Ako se riba hrani kukuruzom i prehranom – ona će imati puno omege šest u sebi, pa je bolja opcija riba koja se nalazi u prirodi, kao štuka, na primer.“

Probiotici – inulin. Inulin postoji i kao prah, ali ga ima i u povrću, posebno u paprici. Strahinja naglašava da se inulin nalazi i u tzv. rezistentnom skrobu koga ima u krompiru, a preporučuje da se skuva u ljusci i malo prohladi pre konzumiranja. 

Meso i ribu treba svesti na konzumiranje jednom nedeljno, a favorizovati povrće uz dodatak začina, kaše i mahunarke.

Koliko traje detoksikacija

Na kraju, savet je da se  detoks ne radi unedogled, već da on traje dve do četiri nedelje leti i dve do četiri nedelje zimi, a Strahinja Kukić kaže da je između perioda detoksikacije važno da se povede računa o kombinovanju namirnica, pa podseća na osnovne stvari – ne mešati hleb sa mesom ili krompir sa mesom.

I pored svih ovih saveta konsultacija sa stručnjakom uvek je najbolja opcija, kako ne biste napravili više štete nego koristi sami sebi, podsetila je za kraj autorka i voditeljka RTS Ordinacije, Marija Popović.

четвртак, 24. април 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом