Evo bez kojih lekova ne treba da krećete na put

Lekovi za stomak, protiv bolova, visoke temperature, ali i kockica supe, sastavni su deo putničke apoteke.

Turisti kažu da na put obično nose lekove za stomak i protiv glavobolje. Neki ne mogu bez lekova za srce i pritisak.

Podaci govore da oko 20 odsto ljudi ima tokom letovanja problema sa stomakom. U letovalištima u Africi i Južnoj Americi čak oko 40 odsto.

Skloni smo da verujemo da naši preparati u tim područjima ne deluju, već da su efikasniji oni koje tamo kupimo.

Internista gastroenterohepatolog u Kliničkom centru Srbije prof. dr Miodrag Krstić kaže da u Srbiji ima više od 100 probiotskih preparata i da ljudi ne znaju uvek koji da kupe. Najčešće biraju najjeftiniji, a najjeftiniji ne znači i najbolji.

„Putničke dijareje mogu da budu opasne samo ako dovedu do visoke telesne temperature, ako ljudi baš dehidriraju, što se srećom dešava veoma retko čak i u tim endemskim krajevima“, kaže dr Krstić.

Savet je – nekoliko dana pre puta i na letovanju treba uzimati po jednu tabletu probiotika. Ako je temperatura vazduha 30 stepeni, u kolima može da dostigne i 50, zato je i pakovanje važno.

„Danas je najmodernija ta flou pek tehnologija, dakle blisteri sa lekom se nalaze u kesi u kojoj se nalazi inerni gas koji sprečava uticaj povišene temperature, sprečava uticaj vlažnosti, dakle održava se hemijski sastav supstance identičnim kao što je bilo u momentu proizvodnje“, dodaje dr Krstić.

Deca su osetljivija od odraslih pa za njih nije loše poneti preparate protiv kašlja i bolova u grlu.

„Ako je dete sklono čestim infekcijama i roditelji znaju koji antibiotik im lekar prepisuje, onda se nosi taj antibiotik. Inače ne preporučujemo antibiotik dok to ne čuje neko stručan. Ili ga treba voditi kod lekara koji treba da kaže – ovo je za antibiotik, ovo nije virusno – a to jedino zna da kaže lekar“, navodi mr Dragutin Rajevac, član Saveza privatnih apoteka Srbije.

Iako zvuči kao da na to ne treba podsećati, veoma je važno pranje ruku. U zemljama u kojima su problemi sa stomakom češći treba jesti kuvanu ili pečenu hranu i izbegavati salate i voće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. март 2025.
20° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса