Karfiol i luk su namirnice koje mogu dovesti do nadutosti

Nadimanje nije samo neprijatnost zbog koje ne možete da obučete svoje omiljene farmerke, ona može stvoriti velike neprijatnosti. Nadutost želuca je stanje koje pogađa većinu ljudi u nekom trenutku života.

Ovo stanje može biti neprijatno iskustvo, a nadutost može biti izazvana konzumiranjem određene hrane, ali i prebrzom i prekomernom ishranom. Jedna od namirnica koja izazivaju nadutost je karfiol, a konzumiranje veće količine može dovesti do otoka u predelu stomaka, navodi portal Medical News Today.

Karfiol spada u povrće koje je teško za varenje. Stručnjaci savetuju da biste mogli umanjiti bol ili nadutost stomaka ukoliko se karfiol termički obradi.

„Nadutost je stanje kada stomak postane otečen, što se često može desiti posle obroka. Sezonsko povrće je zdrava hrana koja sadrži mnoge esencijalne hranjive sastojke, uključujući vitamine C i K, vlakna i kalijum. Međutim, ono može izazvati neke neželjene probavne simptome, uključujući i nadutost“, navodi se u studiji.

Pored karfiola, nadutost stomaka često izaziva i luk koji sadrži fruktane, rastvorljiva vlakna koja su teška za probavu. Nadutosti može biti uzrokovana konstipacijom, sindromom iritabilnog creva ili čak gutanjem previše vazduha. Ona može biti uzrokovana i nekim ozbiljnijim stanjima, uključujući kod žena rak jajnika ili rak creva, prenosi Daily Express.

Postoji puno razloga zbog kojih se može iznenada desiti da stomak dobije na obimu i krutosti, ističe Natali Alen, instruktor biomedicinskih nauka na Univerzitetu u Misuriju. 

Prema istraživanjima Portala Healt24, na listi namirnica koje nam stvaraju nadutost su kisela voda, pića na slamku, kelj, svež sir, masna hrana, žvakaća guma, jabuke, pasulj, slatkiši, obrok pre treninga i prebrzo konzumiranje i gutanje hrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом