четвртак, 05.11.2009, 07:30 -> 08:28
štampajMasna hrana podstiče depresiju
Istraživanje britanskih naučnika potvrdilo je da masna hrana podstiče depresiju, dok sveže voće i povrće, kao i meso ribe deluju preventivno i smanjuju rizik od razvoja tog poremećaja, piše Britanski žurnal za psihijatriju.
Depresivno stanje može biti posledica unosa određenih namirnica, tvrde nakon završetka istraživanja britanski stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu.
Stručnjaci su želeli da provere tvrdnje da masnija hrana može dovesti do pojave depresije.
U eksperimentu su učestvovale dve grupe ljudi od kojih je jedna konzumirala prirodnu hranu, a druga industrijsku.
Utvrđeno je da je kod pripadnika grupe koji su se hranili prirodnim namirnicama rizik od pada u depresiju bio za 26 odsto manji nego kod grupe koja je konzumirala industrijsku hranu.
Rizik od pojave depresije kod tih ispitanika iznosio je čak 58 odsto.
Istraživanje je pokazalo i da konzumiranje velike količine svežeg voća i povrća, i ribe može da spreči pojavu depresivnog stanja.
Autori studije objavljene u Britanskom žurnalu za psihijatriju naveli su da se ta pojava može objasniti prisustvom velike količine antioksidanata u voću i povrću koja deluje zaštitno.
Osim toga, visoki nivo polinezasićenih masnih kiselina sadržanih u ribi, koje stimulišu cerebralnu aktivnost, takođe mogu da deluju preventivno protiv depresije.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар