Pravi izbor za uskršnja jaja ipak prirodne boje – lukovina, cvekla, spanać

Bliži se najveći hrišćanski praznik Uskrs i vreme kada se farbaju jaja. Osim što domaćice brine koja je najbolja tehnika za oslikavanje, glavobolju zadaju i boje. Lekari upozoravaju da one mogu sadržati i štetne materije. Proveravali smo na šta treba da obratite najviše pažnje pri kupovini boja.

Прави избор за ускршња јаја ипак природне боје – луковина, цвекла, спанаћ Прави избор за ускршња јаја ипак природне боје – луковина, цвекла, спанаћ

Crvena nije dovoljno jarka, zelena je isprana – žale se domaćice na Veliki petak. I to nisu jedine zamerke na boje za uskršnja jaja.

Vera Vida iz Centra za edukaciju potrošača Srbije (CEPS) navodi da domaćice uglavnom sumnjaju u kvalitet boje zato što misle da ih ne proizvođači već prodavci mešaju sa bojama koje se koriste za zidove.

Niska cena kesice trebalo bi da upali alarm da boja nije bezbedna, a da li je prava proveravaju sanitarni inepektori. Pred Uskrs je pojačana kontrola, ali samo na mestima legalne prodaje boja.

„Ono što je sumnjivo šalje se na analizu u laboratorije koje su akreditovane i ovlašćene od ministra zdravlja. Uglavnom se ispituju teški metali kod farbi za jaja“, objasnio je Goran Stojković iz Odeljenja sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravlja Srbije.

Da ne bi strepele dok čekaju te rezultate, domaćice moraju da znaju ko je prizveo boju, njen sadržaj i rok upotrebe. Sve to piše na deklaraciji koja mora da nosi i oznaku E od 100 do 180. Ona garantuje da belance sme da se jede i kada ga boja ofarba.

Vesna Pantić Palibrk iz Zavoda za javno zdravlje istakla je da rizici od boja koje su legalno na tržištu ne postoje.

„Jedan drugi rizik je značajniji kada govorimo o jajima, a to je rizik od trovanja – bakterijskih trovanja i preporuka je uvek tvrdo skuvati. Ako je pukla ljuska treba ga brzo pojesti, jer ta napukla ljuska omogućava prodor mikroorganizama i kvarenje takvog jajeta“, upozorila je Vesna Pantić Palibrk.

Zbog svega toga, prvi izbor, kažu lekari, treba da budu prirodne boje od lukovine, cvekle, spanaća. Stari recepti domaćica, da ne boli glava.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 08. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње