уторак, 11.09.2012, 07:20 -> 11:49
Savremena pšenica nepoželjna na trpezi?
Za razliku od pšenice koju su koristili naši preci, savremena verzija dobijena genetskim izmenama ne bi se mogla nazvati zdravom hranom. Zrna moderne žitarice sadrže protein gliadin zbog kojeg ljudi konzumiraju 440 kalorija više nego što bi trebalo. Rezultat – višak kilograma i narušeno zdravlje.
Sve više stručnjaka savremenu pšenicu naziva „otrovom", jer osim viška kilograma može da izazove i niz različitih zdravstvenih problema.
Pšenica koja se danas upotrebljava, nije ista kao ona koju su jeli naši preci.
Doktor Vilijam Dejvis u svojoj knjizi o pšenici Wheat Belly, piše da je to biljka stvorena genetskim istraživanjima šezdesetih i sedamdesetih godina, što ima mnogo novih karakteristika, kao na primer da sadrži protein gliadin.
To nije gluten. Protein gliadin je u stvari opijat na koji su svi osetljivi. Vezuje se za receptore za opijate u mozgu i kod najvećeg broja ljudi stimuliše apetit.
Zbog toga ljudi konzumiraju 440 kalorija više nago što bi trebalo, svaki dan, 365 dana u godini.
Teško da će se proizvođači pšenice ikada vratiti na proizvodnju prave pšenice, jer su njeni prinosi po hektaru manji, a to je ekonomski neisplativo.
Međutim, Dejvis ističe da su mnogi već počeli da izbegavaju pšenicu i proizvode od nje, a rezultati su brzo došli – značajno su mršaviji.
„Ako tri čoveka izgube po četiri kilograma, jaka stvar. Ali možemo da vidimo da stotine hiljada ljudi gube 15, 40, 70 kilograma. Dijabetičari prestaju da budu dijabetičari, ljudi koji imaju artritis osećaju dramatično olakšanje. Ljudima prestaju da otiču noge, da imaju kiselinu, sindrom nervoznih creva, depresiju i tako dalje", precizirao je doktor Dejvis.
Kako bi se izbegli problemi sa proizvodima od pšenice, ovaj stručnjak sugeriše da se jede „prava hrana" kao što su avokado, masline, maslinovo ulje, meso i povrće.
„Njih je agrobiznis najmanje promenio. Žitarice nikako ne treba konzumirati, pogotovo što je u 90 odsto slučajeva u pitanju pšenica, a ne ječam ili lan", navodi stručnjak dodajući da čak ni konzumiranje intergalnih žitarica ne čini veliku razliku.
„To je kao da menjate nešto loše nečim što je manje loše. Treba eliminisati sve žitarice da biste doživeli ne samo poboljšanje zdravlja, već potpunu transformaciju", zaključio je doktor Dejvis.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 15
Пошаљи коментар