Читај ми!

Crevca na žaru – za neke delikates, za druge hrana koja se izbegava

U oblaku dima kraj Velike Morave na ćuprijskom keju ekipe iz svih krajeva Srbije pripremale su svinjska crevca na žaru. Stručni žiri 16. Crevarijade sve je to probao i proglasio pobednika. Nekoliko hiljada ljudi dobro raspoloženih i na kraju sitih, posetilo je tu gastronomsku i zabavnu manifestaciju.

Crevca na žaru, u tanjirači, pržena ili pohovana, čak i farbana. Mogu da se pripremaju na hiljadu načina, za neke su delikates, drugi ih obilaze u širokom luku.

Učesnik 16. Crevarijade Momčilo Aćimović kaže da takmičenje traje ceo dan i da je naporno, ali da je sve lakše uz dobro društvo.

„Lepo je da se družimo, ali bi lepo bilo i da pobedimo“, poručuje Mirjana Sojanović iz Aktiva žena Ćuprije.

Slaviša Marković ističe da se niko nije setio da napravi most od crevaca i to u obliku znaka Turističke organizacije Ćuprije: „Koristimo prehambene boje, a imamo i neke tajne začine pa očekujemo prvo mesto“.

Prema urbanoj legendi davnih dana voz je u Jagodini naleteo na ćurku. Creva su joj ispala u Ćupriji, a džigerica u Paraćinu. Zato Jagodince zovu ćurani, Ćupričane crevari, a Paraćince džigerani.

Stvar je ipak malo ozbiljnija. Nekada davno crevarski zanat u Ćupriji bio je cenjen i poštovan i mnogo porodica pripremalo je svinjska i ovčija crevca za klaničnu industriju. U čast starih zanatlija održava se i Crevarijada.

„Moji Milojkovići, moji sinovi su nastavili tradiciju. Oni su peta generacija crevara koji još uvek rade i po nama je Ćuprija dobila naziv – crevari. To je specifičan zanat i u bivšoj Jugoslaviji možda je moj tata bio jedini od tih privatnih crevara. Obično su klaničn indrustrije prerađivale, a on je radio privatno“, objašnjava Mirjana Milojković, potomak prvih crevara u Ćupriji.

Iako se u početku činilo da će pljusak odložiti ili čak otkazati manifestaciju i ugasiti roštilje, organizator Truristička organizacija opštine Ćuprija imala je sreće i sve je proteklo u najboljem redu.

„Mi negujemo crevarstvo kao porodični biznis i negujemo pripremanje specijaliteta na žaru, ovde su crevca na žaru da bismo mogli dobro da jedemo, da uživamo u muzici, da se veselimo i nazdravljamo za buduće dane“, rekla je Jelena Petrović, direktorka Turističke organizacije u Ćupriji.

 Žiri je imao zaista težak zadatak da sve proba i izabere najbolje spremljena crevca. Na kraju pobednik ove godine je ekipa „Magična crevca“ iz Rudne Glave. Sa manifestacije su svi otišli zadovoljni, nasmejani i naravno siti.

уторак, 29. јул 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом