Читај ми!

Koliko u kafiću plaćamo uslugu, prestiž i ambijent, a koliko zapravo – kafu

Dok uživamo u kafi u kafiću, ne plaćamo samo omiljeni napitak, nego i ambijent i lokaciju na kojoj sedimo. Za koji ćemo se kafić odlučiti ne zavisi samo od cene, a kafa u Beogradu može da se popije i za 150 dinara, i za nekoliko stotina dinara.

Iako je 11 sati, ima gostiju u kafiću nedaleko od Skupštine, u samom centru Beograda. U kraju ima više ugostiteljskih objekata. U svakom ima ljudi, a cene su različite.

U jednom od mnogobrojnih kafića u centralnim gradskim ulicama kafu ćete platiti oko 150 dinara, espreso sa mlekom je nešto skuplji, dok je nes kafa 200 dinara u proseku. Naravno, ima i kafića gde su ove cene znatno više, kao što je zona Knez Mihailove ulice ili Beton hala.

U prilog tome govori i fotografija koja se ovih dana deli po društvenim mrežama, na kojoj je pisalo upozorenje: „Obratite pažnju na cenu kafe". S razlogom, dve domaće u koštaju 610 dinara. Verovali ili ne u nekim lokalima je i skuplje.

Na Petlovom brdu, tačno 13 kilometara od centra grada, kafa košta 120 dinara, tridesetak dinara jeftinije nego u centru.Nije isto ako je to jedini kafić u kraju, ili ako ih ima više u okolini. Zbog toga, pravilo da su na periferiji niže cene, ne važi uvek.Zapravo, ne plaćate samo kafu, nego i ambijent: muzika, konobari sa leptir mašnama, svira pijanista, kristalni lusteri.... To sve utiče i na cenu deserta.

U proseku, u Beogradu jedan kolač košta 450 dinara. U centru Beča, na primer, kafu i parče saher torte, platili biste 15 evra.

U Italiji, oko Koloseuma, kafu ćete platiti čak 12 evra. Tamo na cenu utiče i to da li ćete stajati za šankom ili sedeti u bašti.

U Nemačkoj, za kratki izlazak u kafić morate imati najmanje 10 evra.

„Cene u kafićima u Nemačkoj su proteklih godina duplirane. Tako se sada za šoljicu espresa daje dva do tri evra, za kapućino 3,5 do četiri evra, a za šolju čaja od tri do šest evra. Flašica kisele vode staje tri do 3,5 evra, a gazirani i negazirani sokovi su 3,5 do pet evra za flašicu“, kaže Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.

Istina je da cena ne prati uvek kvalitet i da najskuplje ne mora da bude i najbolje. A gužva u nekim lokalima nekada govori više o prestižu, nego o kvalitetu usluge.

субота, 21. децембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње