Читај ми!

Futurističko mesto za zabavu u Las Vegasu – najveća sferna građevina na svetu

Stoji na horizontu Las Vegasa kao ogroman svemirski brod, crn i misteriozan – dok ne padne noć, kada zablista kao Zemlja iz svemira. MSG Sfera neće biti otvorena za javnost još tri meseca, kada će U2 „osveštati“ ovaj hram zabave serijom koncerata. Ali napetost raste.

Футуристичко место за забаву у Лас Вегасу – највећа сферна грађевина на свету Футуристичко место за забаву у Лас Вегасу – највећа сферна грађевина на свету

Zamislite sve superlative. Građevina je visoka 111.5 metara i široka 157, i proglašena je za najveću sfernu strukturu na svetu. Unutrašnjost pozornice i gledališta u obliku činije navodno ima LED ekran najveće rezolucije na svetu. A spoljašnjost je opremljena sa 1,2 miliona LED dioda veličine hokejaškog paka koje se mogu programirati da bljeskaju dinamične slike – opet, navodno, najveći na svetu. Bio je potpuno osvetljen prvi put u povodom proslave Četvrtog jula.

Nije lako podignuti lestvicu u gradu koji se može pohvaliti razigranim Belađio fontanama, replikom Ajfelove kule, drugom najvišom kulom na zapadnoj hemisferi i snopom svetlosti koji se može videti sa udaljenosti od više stotina kilometara.

Ali Sfera je uspela da izazove oduševljene reakcije onih koji su je videli. 

„Apsolutno je zapanjujuće podići pogled i videti šta je ispred vas“, kaže Rič Klafi, glavni operativni direktor kompanije Sfera. „Bavim se zabavom skoro 40 godina. Nikada nisam video ništa slično, i ne preterujem. Ovo je van svih top lista.”

Eksterijer Sfere će biti osvetljen svakog dana i noći animacijama i drugim slikama, ponekad vezanim za godišnje doba. Na primer, mogla bi se transformisati u džinovsku bundevu za Noć veštica i snežnu kuglu za Božić.

Neki ljudi se već šale na Tviteru da će njegovi ogromni, vrtložni vizuelni elementi izazvati saobraćajne nesreće.

Mesto će biti domaćin muzičkih, filmskih i nekih sportskih događaja

Sferu je dizajnirala poznata svetska arhitektonska kompanija, Populus, koja stoji iza mnogih vrhunskih svetskih sportskih arena. Troškovi izgradnje, zbog problema tokom pandemije, popeli su se na 2,3 milijarde dolara – više od najsjajnijih suseda Sfere u Vegasu.

Gledalište prima skoro 18.000 ljudi, a otvaranje je planirana za 29. septembar sa “U2:UV Achtung Baby Live at Sphere,” serijom od 25 koncerata. Cene ulaznica počinju od 140 dolara.

U Sferi će biti prikazana i ekskluzivna projekcija Razglednice sa Zemlje, filma Darena Aronofskog koji obećava da će u potpunosti iskoristiti veliki ekran Sfere tako što će gledaocima ponuditi obilazak planete od kojih će ostati bez daha.

Izvođači na sceni biće okruženi visokim LED ekranom od 16K, koji se obavija i oko većeg dela gledališta i publici bez obzira gde sede, pruža potpuno iskustvo.  

„Ekran ide od partera do visine od 76 metara, skroz okolo…“ kaže Klafej, operativni službenik Sfere.

Producenti Sfere obećavaju i zvuk sledećeg nivoa. Klafej naglašava da će više od 160.000 zvučnika raspoređenih unaokolo obezbediti isti netaknuti zvuk svakom sedištu, bilo da je neko u gornjim redovima ili u prteru.

Mesto je takođe opremljeno haptičkim sedištima koja mogu da vibriraju kako bi pratila dešavanja na ekranu  – na primer zemljotres – i četiri-de mašinama koje mogu da stvore efekte vetra, hladnoće ili toplote, pa čak i mirisa.

„Prijateljima i porodici za Sferu kažem da je mesto za zabavu budućnosti“, dodaje Klafej. 

Ako sve zvuči malo preterano, ne treba da nas čudi, jer ovo je Vegas.

уторак, 06. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару