Žvakaća guma – dobra ili loša
Sastojci žvakaće gume su neškodljivi, a sam čin žvakanja može čak biti i koristan za mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Međutim, kod nekih osoba, žvakanje izaziva bol u vilici ili glavobolju.
Ljudi hiljadama godina praktikuju žvakanje različitih „guma“, a prve žvake pravljene su od soka drveća, kao što su smrča ili manilkara. Međutim, većina modernih žvakaćih guma napravljena je od sintetičkih materijala.
Mnogo ljudi svakodnevno koristi žvakaću gumu a razlozi su različiti: neki žele da time prikriju zadah posle nekog obroka, druge žvakanje gume opušta.
Ali, kako naučne studije navode, žvakaća guma nije sasvim bezopasna po zdravlje čoveka. Isto tako loša je i za prirodu.
Žvakanje žvakaće gume može dovesti do sindroma iritabilnog creva, od koga svake godine oboli 45 miliona ljudi. Interesantno je da su dve od tri obolele osobe žene. Da li su sa šećerom ili bez njega nije važno, jer sadrže štetan veštački zaslađivač, koji u našem telu često deluje kao laksativ, a izaziva i smetnje sa varenjem.
Žvakaće gume pogoršavaju zdravlje zuba
Kao i slatka hrana, žvakaće gume hrane oralne bakterije koje stvaraju naslage na našim zubima i povećavaju rizik od karijesa.
Izazivaju glavobolju
Konstantno žvakanje i pomeranje vilice povećava mogućnost za pulsirajuće glavobolje. Nisu preporučljive ni za ljude koji imaju migrene.
Kako se priroda bori sa žvakaćim gumama
Stare i skamenjene žvake mogu se videti skoro svuda u prirodi zato što se teško razgrađuju, budući da su napravljene od sintetičkih materijala i polimera.
Ako se, ipak, odlučite da žvaćete potražite na tržištu ekološke žvakaće gume koje su biorazgradive jer su napravljene od prirodnih sastojaka.
Коментари