Читај ми!

Pikasove slike izložene u hotelu u Las Vegasu prodate za više od 100 miliona dolara

Kockarski gigant MGM Resorts prodao je na aukciji 11 Pikasovih dela u nameri da svoju bogatu umetničku kolekciju koju izlaže u svojim kockarnicama i hotelima učini „raznolikijom i obuhvatnijom“.

Aukcija Sotbisa u hotelu i kazinu „Belađo“ u Las Vegasu, gde su radovi godinama bili izloženi, održana je dva dana uoči 140. rođendana španskog umetnika Pabla Pikasa 25. oktobra.

Hotel „Belađio“ je oduvek bio poznat po svojoj bogatoj kolekciji umetničkih dela koja su krasila zidova njihovog finog restorana nazvanog „Pikaso“. U restoranu će ostati izloženo još 12 drugih Pikasovih dela.

Najvišu cenu donela je slika iz 1938. godine Žena sa crveno-narandžastom beretkom na kojoj je portret Pikasove ljubavnice i muze Mari-Terez Valter. Prodata je za 40,5 miliona dolara, oko 10 miliona dolara više od procenjene vrednosti.

Ali portreti velikih razmera Čovek i dete i Bista čoveka, za koje je pretprodajna procena iznosila do 30 miliona, odnosno 15 miliona dolara, prodati su za znatno niži iznos od 25 miliona, odnosno oko 9,5 miliona dolara.

Manja dela na keramici, kao što je Le Dejeuner sur l'herbe prodata za 2,1 miliona dolara, koštala su tri ili četiri puta više od procene.

Imena kupaca nisu saopštena.

Novac od Pikasa namenjen za diversifikaciju kolekcije

MGM Resorts je ranije ove godine najavio da će staviti Pikasove radove na aukciju jer nastoji da dodatno diversifikuje svoju ogromnu kolekciju umetničkih dela, rekavši da žele da uvrste više dela žena, LGBT umetnika, umetnika koji nisu belci i osoba sa invaliditetom.

U svetlu široko rasprostranjenog kulturnog obračuna 2020. oko rasizma na svim nivoima američkog društva, muzeji i umetničke galerije rade na diversifikaciji svojih kolekcija i uključivanju više žena i i ljudi koji nisu belci u svoje osoblje.

Studija iz 2019. godine koju je objavila Javna biblioteka nauke u 18 vodećih američkih muzeja 85 odsto izloženih umetničkih dela su slikari belci i 87 odsto muškarci.

Zbirka likovnih umetnosti MGM Resortsa sadrži oko 900 dela 200 umetnika koja izlaže u svojim hotelima širom sveta.

Kolekciju MGM Resorts pokrenuo je pre više od 20 godina investitor za nekretnine Stiv Vajn, bivši vlasnik „Belađia“ i bivši izvršni direktor Vajn Resortsa, navodi se na sajtu Aukcijske kuće.

Kako navode iz Sotbisa ovo je prvi put da je aukcija u Severnoj Americi obavljena van njihovih prostorija u Njujorku.

понедељак, 08. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару