Cimet – zimski začin, ko treba, a ko ne treba da ga koristi
Koristimo ga tokom cele godine, ali najlepše miriše u zimskim danima. Cimet je začin prijatnog mirisa, široke upotrebe u ishrani, kozmetici, medicini, ima ograničenu upotrebu za neke ljude koji ne smeju da ga koriste.
Poput kurkume i ostalih začina, cimet se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini. Sadrži cinamaldehid, jedinjenje koje začinu daje karakterističan miris i ukus, a pruža i brojne zdravstvene benefite.
Studije pokazuju da cimet sadrži antimikrobna, protivupalna, antidijabetička i antikancerogena svojstva, pomaže u snižavanju masnoće, ali i kod drugih zdravstvenih stanja.
Mnogi veruju da pomaže kod mršavljenja i smanjenja akni na koži. Dijabetičari koji uzimaju lekove za kontrolu šećera u krvi trebalo bi da izbegavaju konzumiranje velike količine cimeta. Ako ga konzumirate u prevelikim količinama, možete imati štetne efekte, poput prevelikog smanjenja šećera u krvi.
Cimet i gubitak kilograma
Iako je istina da ovaj začin može da pomogne u snižavanju glukoze u krvi, nema efekat čarobnog štapića kada je u pitanju gubitak kilograma. Preporučljivo je uzeti jednu kašičicu cimeta na dan.
Alergijske reakcije na cimet
Neke osobe su alergične na cimet ili im od njega nastaje iritacije kože i usta, pa je potrebno odmah prekinuti konzumiranje cimeta.Takođe, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može da izazove probleme sa jetrom.
Cimet i koža
Stručnjaci tvrde da su antibakterijska svojstva cimeta odlična za pomoć u čišćenju akni, jer uništavaju bakterije koje ih prouzrokuju. Ovaj začin ima antibakterijsko dejstvo, ali može izazivati iritaciju, posebno oko osetljivih područja usta i očiju.
Коментари