Pica Piroćanka – jagnjetina, peglana kobasica, kačkavalj... Nećete znati šta vas je snašlo
Od kućnog budžeta i snalažljivosti domaćina zavisi i praznična trpeza. Piroćanci, koji znaju kako se novčanik čuva, ne odriču se dobre hrane i imaju originalan predlog za praznični ručak ili večeru.
Specijalitet italijanski – recept pirotski. Pica sa jagnjetinom ili pica sa peglanom kobasicom i tartufima. Još kada ih sprema onaj ko je ove recepte osmislio i na svetskim takmičenjima oduševio i same Italijane - onda promašaja nema. Može obe... Praznici su...
„Ide kačkavalj, normalno pirotski, tu nema dileme. Ide, staroplaninaska jagnjetina sa staroplaninskim začinima kojih ima u izobilju na Staroj planini i kaprom ćemo obogatiti još malo“, objašnjava Sonja Stojanović, pica majstor iz Pirota.
Peglana kobasica se u Pirotu služi kao meze, jagnjetina kao pečenje, ali sve to može i drugačije.
„I u jednoj i u drugoj pici je vrlo bitno što sadrže domaće sastojke. Jagnjetinu sa Stare planine, mlečni kačkavalj. Onda, pica sa tartufima – tu je peglana kobasica koja je iz ovog kraja, koja se od vrlo probranog mesa pravi. Znači, napravite jedan zdrav obrok u ovo vreme pandemije, zdrav obrok i svečan za Novu godinu za svoju porodicu“, ističe pica majstor iz Pirota.
Verovatno je nekome ovakva kombinacija sastojaka autentičnih pirotskih proizvoda na najpoznatijem italijanskom specijalitetu u najmanju ruku neočekivana i nespojiva, ali interesantna i pre svega – veoma ukusna.
Ukoliko poželite da za praznike napravite pirotsku picu u svojoj kuhinji, možda neće biti baš za zlatnu medalju, ali ćete sigurno osetiti pravi vatromet ukusa i mirisa. I uz to ćete i uštedeti...
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар