Ljuto, ljuće, 70 puta ljuće – papričice iz Niške Banje

Proizvodnja ljutih papričica na jugu Srbije ima dugu tradiciju, ali je malo proizvođača koji su, poput Aleksandra Tanića iz Niške Banje, posvećeni isključivo uzgajanju ekstremno ljutih papričica i proizvodnji ljutih sosova. A papričice koje proizvodi, i do 70 puta su veće ljutine od naših zelenih ljutih papričica.

Oni koji su probali papričice iz Aleksandrovog plastenika, uglavnom kažu da su do tog trenutka „samo mislili da su već jeli ljuto“.

I sam Aleksandar, se samo godinu dana pošto je iz radoznalosti zasadio prvu stabljiku, potpuno posvetio uzgajanju papričica i pravljenju ljutih sosova.

„Sosove pravim od papričica najljućih koje postoje na svetu, sa različitih kontinenata. Gledam da ne izađem iz tradicionalnih okvira domaće srpske zimnice, ali po malo nešto ubacim ili promenim, što nije standardno“, rekao je Aleksandar Tanić iz Niške Banje.

Sam smišlja recepte za ljute soseve sa belim grožđem i cimetom, kruškom i vanilom i još maštovitih kombinacija. A poznavaoci namirnica preporučuju ljutu papriku u ishrani.

„Ljute papričice sadrže alkaloid kapsaicin. Kapsaicin stimulativno deluje na varenje, otvara apetit i utiče na probavu. Deluje antiinflamatorno, znači protiv upala, što se koristi u borbi protiv reumatoidnih bolesti i artritisa“, rekla je Suzana Stevanović, profesor Poznavanja životnih namirnica iz Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu.

Da li zbog toga, ili jednostavno zbog uživanja u ljutom ukusu, tek, mnogo je gurmana koji bez papričice ne sedaju za sto.

„U Srbiji se dosta jede ljuto, posebno jug Srbije. Međutim, 90 odsto jela se ne spremaju ljuta, nego gost po svojoj želji dodaje ljute soseve“, objasnio je Zoran Mirašević, predsednik Udruženja turističkih poslenika u Nišu.

Upravo tu Aleksandar vidi šansu za svoj biznis, kome se posvetio pošto je prošle godine prvih 500 bočica sosa prodao za mesec dana. A pripremao ga je sa zadovoljstvom.

„Mislim da je najbitnije za čoveka da radi nešto što voli, da mu je zadovoljstvo, a nadam se da će i prodaja dobro da ide i da ću moći da se izdržavam samo od toga“, smatra Aleksandar.

Ove godine, proizvodnja mu je deset puta veća. Kao i volja za radom u četiri plastenika, i uz šporet i varjaču.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 24. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње