Odabrane najbolje štrudle u Dolovu, najslađe su one s makom

U Dolovu kod Pančeva održana je 20. „Štrudlijada“ na kojoj je učestvovalo 28 udruženja žena iz čitave Srbije. Posetioci su uživali u lepim i raznovrsnim štrudlama, a odabrane su i najbolje u nekoliko kategorija.

Skoro da nema žene u Dolovu, koja ne ume da pravi štrudle, jer je to stari banatski kolač koji je ovde omiljen i oduvek se jeo posle ručka. Pre dve decenije nastala je „Štrudlijada“, i to zahvaljujući jednom muškarcu. 

„U Vojvodini su tada bile uglavnom manifestacije za muškarce. Došao sam na ideju da napravimo i jednu za žene. Izabrali smo Dolovo, tako što smo znali da su Dolovke prave domaćice i da gaje kult vojvođanske gastronomije i da je štrudla prepoznatljiva“, rekao je Milan Šulović, osnivač „Štrudlijade“.

„Mi smo od jednog kolača napravile jednu lepu priču i brend. I samim tim koliko već to radimo, ušlo nam je pod kožu, i baš smo zavoleli štrudlu“, ispričala je Dragana Marić iz Udruženja žena „Dolovke“.

Dolovke su se prethodnih dana baš namesile i napravile su same više od 120 velikih štrudli različitih vrsta, ali one od maka su njihov zaštitni znak. Otkrile su nam i zašto su tako ukusne.

„Mora mak da bude kvalitetan, da nije gorak, ne sme da se drži u frižideru, da ne bi upijao mirise. Mak je najbitniji,a onda i kvasac i brašno,ali dobra volja domaćice da štrudla uspe“, objasnila je Marica Spasić, iz Udruženja žena „Dolovke“.

U ponudi su bile i voćne štrudle, a gošće iz Kačareva podsetile su kako izgledaju stare štrudle od rogača, koje nije lako napraviti.

„Pošto je rogač suv, mora da se pomeša sa mlekom i šećerom da bi bio sladak i da ne bi bio suv“, rekla je Zuzana Stojkov, iz Etno kutka iz Kačareva.

Posle „Štrudlijade“ brojni štandovi ostali su prazni, što je za domaćice najveća pohvala, jer su posetioci otišli siti sa ove manifestacije, koju je ukrasilo i Kulturno-umetničko društvo sa tradicionalnim narodnim pesmama i igrama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 24. април 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом