U punom stomaku, zdrav duh

Ajk Cimer kuvao je patku u svom sosu 13 sati, sa Nešom Travkom smo u šumi brali sastojke za ručak koji će nam spremati, a lepi Brka je pravio tortu od samo pet sastojaka.

Prvo su kuhinje ovog sveta zauvek napustili Pol Bokuz i Entoni Borden. Zatim se Džejmi Oliver sa suzama u očima izvinio svojim zaposlenima jer su njegovi restorani na ivici propasti. Svi oni su čaroliju stvarali u kuhinji, a nas su inspirisali da zavirimo u lonce ovdašnjih šefova.

Travka kao nadimak i kao jelo

Nebojša Stamenović ima nekoliko zanata u svojim rukama, ali najviše voli da kuva i to ono što sam ubere. On voli prirodu i sve što u njoj raste. Zna koje su biljke ukusne, koje lekovite, a koje otrovne. Kuva isključivo na izvorskoj vodi. Retko sprema i jede meso. Otuda valjda i nadimak Travka.

„Tata moga druga u šali kaže, bio nam je Neša u gostima, pojeo sve iz saksija što smo imali“, kaže kroz smeh Neša.

Livadu i šumu gleda kao velie besplatne supermarkete u kojima nabavlja sve što mu je potrebno za kuvanje.

Počeo je da kuva, kada je shvatio da jede nekvalitetnu i skupu hranu. Onda je počeo da uči, da istražuje, bere travke sa stručnjacima i eksperimentiše u kuhinji.

„U kujni te ograničavaju poznavanje materijala i mašta“, kaže kroz osmeh Neša.

Njegova kafana i nije zapravo kafana. Kuva za prijatelje i putnike namernike samo ponedeljkom. A cene su – ko koliko da.

Nemački lonac u centru Beograda

Za hranu koja izlazi iz kuhinje hotela „Skver najn“ (Square Nine), odgovoran je Ajk Cimer. Ne kuva samo ponedeljkom, već svaki dan.

„Ja sam već 34 godine u kuhinji, ona je deo mog života, moja druga koža. Nešto što sam oduvek radio“, kaže Cimer.

Pod njegovom komandom 17 kuvara danonoćno priprema hranu za goste elitnog hotela u centru Beograda.

Cimer je dobitnik prestižnih kuvarskih nagrada u Britaniji, Portugalu, Francuskoj, čovek koji je ugostio i Baraka Obamu i osvojio Mišelinovu zvezdicu u svom restoranu u Nemačkoj.

„Ljudi koji rade sa mnom bi se složili da sam autentičan, zahtevan, strog, ali pošten. Umem da budem zabavan, besan i lud, kako u privatnom životu, tako i u kuhinji“, ističe Cimer.

Šef kuhinje je vođa velikog tima, koji dela na relativno malom prostoru, sa vrlo kratkim rokovima, jer gosti restorana žele vrhunski obrok što pre. A za to je odgovoran šef.

„Moram da budem učitelj, tata, brat, mnogo toga. Vodim tim, pun pojedinaca. Svako ima neki dobar, a neki loš dan, neki su iskusniji od ostalih. Moram sa svakim da razvijem poseban odnos. Imam 17 kuvara u kuhinji, a svaki je različiti“, kaže Cimer.

Svoj posao, Cimer shvata ozbiljno i posvećuje mu svu svoju pažnju i ljubav: „Ja pripremam za vas hranu, a vi meni poveravate vaše zdravlje u tom trenutku, poveravate mi vaše raspoloženje, i moja odgovornost je velika. To je poverenje koje moram da opravdam.“

Trbuhom za duhom

Još jedan Neša sa simpatičnim nadimkom poznat je ovdašnjoj javnosti po svojoj kutlači - Lepi Brka. Nenadu Gladiću su brkovi odavno prerasli u bradu, ali kuhinja mu je ostala pred kamerama.

„Meni je važno šta kaže ekipa, pošto oni pojedu ono što skuvam. Stalo mi je da pred kamerama napravim kompletno jelo. Ne služim se trikovima da spremam samo do pola“, objašnjava Gladić.

Jela Lepog Brke ne izlaze iz studijske kuhinje, pojedu se iza kamera. Ali zato po njegovim receptima može da kuva ko god želi. Dovoljno je da uključi TV.

Brka je autor i voditelj kulinarskog serijala Gastronomad. Majka mu je bila šef kuhinje, pa je u hukinji proveo detinjstvo. Radio je u Hajatu, na kruzeru, ali kaže da mu je najlepše na televiziji.

„Kuvanje na televiziji ima svoja pravila i neke uslove. Treba da bude što pre gotovo da bi snimanje što kraće trajalo, i onda se dovijamo na razne načine. Da bi snimanje kraće trajalo nešto spremimo unapred, da se ne bi sad hladilo pred kamerama, imamo već pripremljeno“, kaže Lepi Brka.

Nenad kaže da se uvek trudi da pred kamerama napravi kompletno jelo.

„Ako ja napravim nešto u studiju što nije kako treba, taj recept se objavi, ljudi pokušaju da ga naprave, ne ispade kako treba, čemu onda cela priča? Potpuno je besmisleno“, smatra Nenad.

Neša Travka, takođe ima svoju emisiju na televiziji, ali nije preterano oduševljen kuvanjem pred kamerama: „Ne vidim da mi to koristi. Gubim vreme. Uvek je bolje kad kuvam rasterećeno, bez rokova. A ne 12 jela u jednom danu snimanja.“

Remzi, Oliver i Borden

Od poznatih svetskih šefova i TV kulinarskih zvezda Neša Travka se ne divi nikome posebno. Kaže da zna više od svih njih.

Ajk Cimer je veliki poštovalac dela Gordona Remzija, za Džejmija Olivera ne misli da je dobar šef.

„Svi svi misle da je Džejmi Oliver sjajan, a on je bankrotirao. Nešto od onoga što je radio je fenmenalno. Unapredio je hranu u školama u Engleskoj, napravio je da budu svesni koliko je to važno. Ali kakav je to šef sa 24 godine? Nije imao priliku da mnogo radi pre nego što je postao poznat, da nauči o životu, pa kakav šef onda on može da bude“, kaže Cimer.

Lepi Brka voli emisije Entonija Bordena, kontroverznog kuvara koji je pred kamerama jeo na svim meridijanima ono što mnogi ne bi ni pogledali, a kamo li stavili u svoj tanjir. Probao je sve što mu se našlo na putu - oko foke, ćureće testise, živu hobotnicu, srce kobre dok je još kucalo.

Svim ovim kuvarima i domaćim istranim zajedničko je to što oni nisu samo kuvari. Oni su zabavljači, dirigenti sa varjačama i generali sa noževima. U njihovim kuhinjama ključaju i raspoloženje i lonci, a nasmejani gosti su spremni da sa njima probaju i ono što su mislili da se ne jede.

A da li su šefovi ili ne, onima koji su uživali u njihovoj hrani nije važno, jer su preko stomaka osvojili i njihova srca i poverenje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару