Igra novcem, ali bez posledica

Učenje ispravnog raspolaganja finansijama, moguće je i uz pomoć društvenih igara. Takva vrsta interakcija može da pomogne najmlađima da nauče kako da štede, na koji način da rasporede džeparac, pa i kako da jednog dana ulažu u nekretnine.

Nikola Vučković iz Odeljenja za komunikacije Narodne banke Srbije je autor igara „Finansije za kasnije“ i „Monetura“.

Kaže da igre o finansijama najviše pomažu mladima u tome da shvate šta ih u životu očekuje: „Mi pokušavamo da kroz ove igre objasnimo kakve sve prihode, između ostalog i kakve sve troškove mogu da očekuju, kakve finansijske proizvode će koristiti i na koji način“.

Igre su prvenstveno namenjene deci i omladini.

„Imali smo čest primer da deca shvate da su svojim roditeljima oni najveći trošak. To je zanimljivost, da jednostavno shvate da postoje veliki troškovi, na koje morate da obratite pažnju“, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Nikola Vučković.

Važnost i značaj štednje kao jedan od bitnih elemenata igara 

„Finansije za kasnije“ je igra koja je zapravo simulacija života. Igra obuhvata sve prelomne tačke i događaje u životu jedne osobe. Obrađuje period polaska u školu, rođendane, srednjoškolsko doba... Uz pomoć roditelja, mlađa deca mogu mnogo toga da nauče, dok stariji osnovci mogu i sami da se snađu.

„Ono što je najbolje kod jedne igre je simulacija stvarnosti bez posledica. Poenta ove igre je da shvatite da život nije jednostavan, i da koliko god on ima svojih lepih strana, morate da vodite računa o svojim finansijama. Cilj igre je da uštedite što više novca pre odlaska u penziju“,  rekao je Vučković i dodao da bi banke mogle da obrate više pažnje na dečju štednju. 

Igra „Monetura“ je nešto specifičnija i namenjena je studentima ekonomije.

„Od 2010. godine učestvujemo u edukaciji studenata. Pokušavamo da im objasnimo način na koji funkcioniše monetarna politika. Poenta je u tome da shvate koje situacije utiču na inflaciju a koje korake preduzima Narodna banka", objasnio je autor igara.

Turnir „Monetura“ se igra širom zemlje, finale je u Narodnoj banci Srbije a nagrada za pobednike je letnja praksa u banci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару