Kako su Kinezi obeležili početak Nove godine

Kina je noćas dočekala lunarnu Novu godinu, koja će biti u godini svinje. Danas je prvi dan sedmodnevnog Prolećnog festivala, veoma značajnog praznika u Kini.

Peking ovih dana izgleda kao grad duhova. Ne zastrašujuće, već pomalo pusto, jer većina Kineza koristi slobodne dane oko kineske Nove godine i Prolećnog festivala, kako bi negde otputovali i odmorili se od gradske gužve.

Međutim, kada padne veče, slika se potpuno menja. Gradovi širom Kine bogato su dekorisani lampionima i svetlima.

Na primer, u gradu Hangdžou na istoku Kine, poznati likovi svinja iz crtaća pozdravljaju sa velikih video-zidova na zgradama.

Naučni park Čenghuan u ovom gradu pretvoren je u park svinje, budući da je ova godina u tom znaku lunarnog zodijaka.

Lampioni su inače posebno važna novogodišnja dekoracija u Kini.

Širom zemlje napravljene su čitave ulice i parkovi sa lampionima u različitim oblicima i bojama.

Lokalni stanovnici i posetioci uživaju u novogodišnjoj atmosferi, a broj selfija i fotografija ovih dana vrtoglavo raste.

Ples zmajeva i narodne igre su nezaobilazne aktivnosti prilikom tradicionalne proslave kineske Nove godine, što je posebno živopisno u istočnim kineskim provincijama Šandung i Džeđijang.

U selu Dadžang u Hangdžouu, 130 ljudi formiralo je 100 metara dugačkog zmaja, čijim plesom prizivaju blagostanje u Novoj godini.

U oblasti Đijanšan, u provinciji Džeđijang, organizovana je predstava nematerijalne kulturne baštine. Izvode se narodne pesme, plesovi lutaka, konja, ples lotosa i druge tradicionalne igre.

U gradu Sunduanu, održan je tradicionalni ritual molitve za dobru godinu žetve.

Kineski kolač od pirinčanog testa 

Naravno, proslava najvećeg kineskog praznika ne može da prođe i bez tradicionalnih prazničnih specijaliteta.

U centralnoj kineskoj oblasti Ningjuan, mladi i stari zajedno su se okupili na takmičenju pravljenja ci-ba, tradicionalnog kineskog kolača od pirinčanog testa.

Osamnaest seljana se podelilo u tri grupe. Onaj ko napravi najbrže – pobeđuje. Spremanje ci-ba je tradicionalno prilikom obeležavanja lunarne Nove godine.

U gradu Lansi na istoku Kine, na stolu je nezaobilazno punjeno testo, pripremljeno na pari. Pravi se od pirinčanog brašna i pirinčanog vina. Kinezi veruju da im samo jedan griz daje osećaj sreće.

U ovoj pekari se svakoga dana pred praznik proda 1.000 komada ovog kolača. Sa pripremom počinju u sedam ujutro i ne staju do kasno uveče.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. март 2025.
18° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса