Od skalpela do noževa za sremačke specijalitete, majstor Boban sve oštri

Dok se u razvijenim zemljama hirurški alati nakon tupljenja bacaju i pretapaju u nove, u većini naših bolnica vek im se produžava oštrenjem. U radionici u Sremskoj Mitrovici, majstor Dušan Babić već petnaest godina, kaže, oštri jedne iste makaze, ali i skalpele, ortopedske igle, dleta i druge hirurške alate za bolnice.

Za prvu brusilicu iskoristio je motor od veš-mašine. Uz mašinsko dopunio je i medicinsko znanje. Da savlada finese oštrenja hirurških makaza, trebalo mu je pet godina i ručno napravljeni alati.

„Za različite operacije različiti uglovi, različitih granulacija, neke su za meko, neke su za tvrdo tkivo, svagda se dovijate gde, kad, kome, šta treba i uglavnom se dogovaram sa hirurzima šta ćemo i kako da radimo“, objašnjava Dušan Babić iz Sremske Mitrovice.

Nekada pola dana, danas od mehaničkog i ultrazvučnog čišćenja, poliranja do filigranske preciznosti makaze za nove operacije završava za dvadeset minuta. Za petnaest godina naoštrio je skoro 10.000 hirurških alata.

„Najzahtevnije su laparoskopske makaze, zbog same njihove veličine. One su oko deset milimetara, jako su male i jako malo materijala ima za skidanje, znači mora biti opet mikronski skinuto i skinuto idealno pod lupom da bi to bilo perfektno urađeno“, ističe Babić.

Na oštrenje su mu stizale i makaze iz Londona, imao je i posebnih zahteva za krojački alat. Za noževe za sremačke specijalitete uvek nađe vreme.

„Oštri mi svake godine, a da naplati neće, a pošto se znamo dosta godina, moramo to da prebijemo u slanini, kobasici i tako nekako“, kaže Marko Adašević iz Sremske Mitrovice.

Dok za oštrenje noževa nema tajni, za hirurški alat finese se ne otkrivaju. Za sva sečiva majstor Dragan kaže – oštro je ono koje u jednom potezu iseče najlon kesu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 22. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње