Svet bi mogao da ostane bez čokolade u narednih 40 godina
Stručnjaci strahuju da bi svet mogao da ostane bez čokolade u narednih 40 godina, jer kakaovac ima sve više problema sa klimatskim promenama i bori se za opstanak.
Kakaovac veoma zavisi od klimatskih uslova, a uspeva samo u područjima 20 stepeni južno i severno od Ekvatora. Odgovara mu tropska klima sa dosta vlage i bez direktnog izlaganja suncu.
Međutim, očekivani porast temperature u budućnosti, usled globalnog zagrevanja, mogao bi u narednih 30 godina da uništi uslove potrebne za uzgoj kakaovca, a sa time i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.
Ukoliko se takav scenario obistini, uzgajivači će morati da počnu da traže nova područja za uzgoj kakaovca, najverovatnije na većim nadmorskim visinama.
Dag Hokins, iz britanske konsultantske kuće "Hardman Agribusiness", navodi da je dodatni problem to što najveći deo kakaovca proizvode siromašne porodice, koje ne mogu da priušte đubrivo i pesticide i za koje nije sigurno kako bi se snašle da moraju da počnu da sele proizvodnju.
„Više od 90 odsto svetske proizvodnje dolazi od malih gazdinstava i farmi sa slabom primenom tehnoloških mera. Svi indikatori pokazuju da bi u narednom periodu mogli da imamo deficit od 100.000 tona čokolade godišnje“, ističe Hokins.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 5
Пошаљи коментар