Читај ми!

„Dve golubice“ - prvi vojvođanski viski!

Na srpskom tržištu nedavno se prvi put pojavio domaći viski „Dve golubice“. Piće je proizvedeno od domaćih sastojaka, a po kvalitetu, kako tvrde upućeni, ne zaostaje za škotskim ili irskim.

Tehnolog alkoholnih pića Šandor Komaromi iz Petrovaradina nikada nije odustao od želje da iz svog kazana s prijateljima nazdravlja kvalitetnim domaćim viskijem.

Zahvaljujući takvoj hedonističkoj upornosti, u Srbiji se na tržištu nedavno prvi put pojavio domaći viski, proizveden od domaćih sastojaka koji po kvalitetu, kako tvrde upućeni, ne zaostaje za škotskim ili irskim.

Komaromi je viskiju dao naziv "Two Doves", odnosno „Dve golubice“, i krajem decembra prošle godine plasirao ga u desetak kafana u Novom Sadu. Ponosno insistira na tome da je viski autentični vojvođanski proizvod.

Šandor Komaromi slad, osnovnu sirovinu za proizvodnju viskija, nabavlja u Vojvodini, hrastovinu za burad u kojima se čuva viski na Fruškoj Gori, a burad, u kojima viski mora da odleži najmanje četiri godine, smešta u svoju destileriju u Đurđevu, na svega oko 20 kilometara od Novog Sada.

Komaromi je za agenciju Beta rekao da je, nakon završetka studija na Odseku za pivo, vino i alkoholna pića Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, počeo da radi u pivari u Čelarevu.

Radni vek, sve do sadašnje penzije, proveo je u pivarama širom Vojvodine radeći kao priznati projektant.

Prethodno je, još kao mladić, prvi put pokušao da dobije destilat viskija.

Za sada se mesečno u njegovoj destileriji prodaje svega 10 litara viskija. Komaromi kaže da ga ne zanima masovna proizvodnja, već kvalitet.

U njegovoj destileriji poštuju se etika i tradicija proizvodnje viskija, baš onako kako se to radi u Irskoj ili Škotskoj.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. децембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње