Читај ми!

Srpski burek u Čikagu

Pet stotina bureka svakog dana Obrenovčanin Bojan Aleksić napravi u pekarama, u Čikagu. Kupuju ga i vole podjednako i Srbi i Amerikanci. Jedina dilema je da li izabrati ovo pecivo sa sirom, jabukama, mesom ili višnjama.

Kada bi neko došao u centar Čikaga i zapitao se da li ima hrane, koja ima ukus baš kao u Srbiji, ili da li ima bureka, odgovor bi bio potvrdan.

Obrenovčanin Bojan Aleksić pravi burek u četiri pekare-prodavnice u Čikagu i okolini, a najviše u „Siti freš" marketu. Njegov stil oduševio je i najgledaniju TV stanicu u Čikagu Dablju-El-Es (WLS), koja je u reportaži istakla brzinu kojom Bojan sprema ogromnu količinu bureka, a posebno to što se na licu mesta priprema sve od početka do kraja.

„Ima malo razlika između bureka u Čikagu i Beogradu, ali otprilike sve je isto. U Srbiji se za pravljenje koristi svinjska, a ovde biljna mast", kaže Aleksić.

„Burek sam naučio da pravim u septembru 1993. godine, i eto do danas to radim", objašnjava Bojan.

Prema njegovim rečima, u Čikagu živi mnogo ljudi sa prostora bivše Jugoslavije i za neke od njih se prosto podrazumeva da ova vrsta peciva mora da bude sa mesom.

„Burek pravim sa dve kore, kao pitu. To je ustvari burek-pita", objašnjava Aleksić.

Vešt je, kako kaže, u pravljenju desetak vrsta ovog peciva - sa pečurkama, jabukama, spanaćem, krompirom i drugim namirnicama.

Aleksić naporno radi, od jutra do kasne večeri, da bi napravio oko 500 bureka dnevno, što mu je prosek.

„Amerikanci znaju za burek i vole ga. Kada ga jednom probaju, uvek se vrate. Oni vole naše specijalitete", zaključuje Bojan.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 23. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње