Читај ми!

Ohrid u Ginisovoj knjizi rekorda

Popularna makedonska turistička destinacija Ohrid uvrštena je u Ginisovu knjigu rekorda sa 3,3 tone riblje čorbe, pripremljene u okviru manifestacije „Dan ribara“ i povodom obeležavanja Bogojavljanja i Sabora Svetog Jovana Krstitelja.

Profesori i učenici Srednje ugostiteljske škole „Vančo Pitošeski" uspeli su Ohrid da  uvrste u Ginisovu knjigu rekorda, pripremivši 3,3 tone riblje čorbe povodom Dana ribara i obeležavanja Bogojavljanja i Sabora Svetog Jovana Krstitelja.

Za realizaciju ove neobične ideje utrošili su 500 kilograma lososa, 200 kilograma oslića i 150 kilograma kalifornijske pastrmke, kao i 140 kilograma šargarepe, 50 kilograma celera, 20 kilograma paškanata, 110 kilograma ulja, 100 kilograma brašna, 200 veza peršuna i 20 kilograma začina i soli.

Tokom pripreme 11.000 porcija riblje čorbe potrošeno je četiri kubna metra drva, a da bi sve bilo u skladu sa instrukcijama Ginisa događaj je snimljen, a zatim su svi podaci o ribljoj čorbi stavljeni na papir, koji je overen kod notara.

Profesor kuvanja u Srednjoj ugostiteljskoj školi Blaže Jordanovski kaže da su pripreme počele još pre mesec dana, a da je samo spremanje počelo 18. januara čišćenjem ribe i povrća.

Inače, dosadašnji rekord iznosio je 3.024 litara riblje čorbe.

Bivši ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere, koji je po završetku mandata obećao da će uvek dolaziti na Dan ribara i kupati se u Ohridskom jezeru, ispunio je obećanje.

„Ovo je divna tradicija. Treba odati priznanje organizatorima za sve što čine da manifestacija iz godine u godinu bude bolja", naglasio je Fuere.

Proslava Bogojavljanja - deljenje svete vodice i polaganje krsta u Ohridsko jezero ima dugu tradiciju.

Poslednjih godina proslava ovog praznika znatno je obogaćena različitim sadržajima, pa na Ohrid dolazi sve više gostiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 13. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње